Klimatske promene su pogoršale kineske ekstremne vrućine i poplave 2020

Klimatske promene su pogoršale kineske ekstremne vrućine i poplave 2020

Globalno zagrevanje izazvano ljudskim faktorom pogoršalo je incident ekstremnih poplava i vrućina u istočnoj Kini 2020. godine, prema studiji objavljenoj u sredu, koja je istakla potrebu da se pripremi za sve intenzivnije epizode ​​takvog vremena u zemlji.

Istraživači su rekli da je zagrevanje izazvano ljudskom aktivnošću izazvalo povećanje kiše tog leta za oko 6,5 odsto i povećanje toplote za oko jedan stepen Celzijusa.

Rekordne kiše padale su u junu i julu oko donjeg dela reke Jangce tokom monsuna, uzrokujući smrt više od 100 ljudi i štetu od milijarde dolara, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu Science Advances.

Istovremeno, ekstremne vrućine pogodile su jug zemlje, vršeći pritisak na zdravstvene i energetske sisteme, kao i na poljoprivredu i infrastrukturu.

Ovi simultani fenomeni toplote i padavina su fizički međusobno povezani i obično se dešavaju u isto vreme u tom delu sveta, ali su 2020. godine bili izuzetni, rekli su istraživači.

Da bi utvrdili uticaj zagrevanja povezanog sa ljudskom aktivnošću, naučnici su modelirali vremenske uslove koji su doveli do i tokom događaja, na osnovu merenja u stvarnom svetu.

Zatim su konstruisali scenario koji simulira uslove kakvi bi mogli biti bez zagrevanja izazvanog ljudskim faktorom, prilagođavanjem nivoa vlažnosti, temperature vazduha i okeana. Konačno su uporedili dva modela kako bi utvrdili ulogu ljudskog uticaja.

Istraživači su upozorili i na buduće vremenske prilike, uz napomenu da bi do kraja veka padavine u regionu mogle da porastu za 14 odsto u odnosu na 2020. godinu, a da bi sezona mogla da bude toplija za 2,1 stepen Celzijusa.

Rezultati studije „podvlače neophodnost pripreme za intenzivnije prostorno povećanje opasnosti od poplava i toplote nad istočnom Kinom“, rekao je istraživač, jer bi „mogli dovesti do povećane ekonomske štete i gubitka života“.