Istraživači optimizuju greške uzrokovane tradicionalnim interferometarskim sistemom u proučavanju munje

Istraživači optimizuju greške uzrokovane tradicionalnim interferometarskim sistemom u proučavanju munje

Munja je jedan od najspektakularnijih prirodnih fenomena. Sa tehnološkim napretkom, istraživači koriste naprednije alate i metode za proučavanje munje kako bi bolje razumeli njene složene fizičke procese.

Među ovim alatima, veoma visokofrekventni interferometar munje ističe se kao značajan metod u istraživanju munja, sposoban da prati pražnjenje groma sa nanosekundnom preciznošću i pruža ključne podatke o putanjama i mehanizmima munje. Međutim, na tačnost interferometara utiču sistematske greške koje proizilaze iz osnovnih modela posmatranja.

Istraživački tim koji je predvodio Fan Ksiangpeng sa Severozapadnog instituta za eko-životnu sredinu i resurse Kineske akademije nauka otkrio je da tradicionalni model (pretpostavka ravnih talasa) interferometara unosi značajne greške kada se radi sa izvorima zračenja bliskog dometa ili dužim osnovnim dužinama . Njihova studija je objavljena u IEEE Transactions on Geoscience and Remote Sensing 7. novembra.

Istraživači su otkrili da ove greške utiču na precizno merenje pravaca izvora pražnjenja, ograničavajući sposobnost interferometra u detekciji munje visoke preciznosti.

Fan je predložio konceptualni model za sistematske greške uzrokovane pretpostavkom o ravnim talasima i verifikovan simulacijom da je raspored osnovne linije jednakostraničnog trougla superiorniji od uobičajeno korišćenog ortogonalnog rasporeda osnovne linije.

Istraživači su pokazali da se sistematske greške mogu optimizovati korišćenjem geometrijskih odnosa rasporeda jednakostraničnog trougla.

Pored toga, uveli su šemu osnovnog rasporeda sa koordinatnim poreklom u centru jednakostraničnog trougla, čime su poboljšali tačnost pozicioniranja.

Rezultati su značajni u poboljšanju pouzdanosti i preciznosti posmatranja munja. Ovaj rad ne samo da pruža nove teorijske uvide, već i predlaže visoko simetričnu (aksijalno i centralno simetričnu) pentagonalnu (sa pet antena) interferometarsku šemu posmatranja za praktična posmatranja.

Sa ovom šemom, sistematske greške se efikasno eliminišu, dajući teorijske smernice za visoko precizna posmatranja munja.