Rusija gubi mesto u Savetu za hemijsko oružje

Rusija gubi mesto u Savetu za hemijsko oružje

Moskva nije dobila dovoljno glasova članica Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCV) u sredu da ostane u Izvršnom savetu do maja 2024.

Odbor od 41 člana bira se na dvogodišnji period rotacije između 193 zemlje članice, „uz dužno poštovanje principa pravične geografske distribucije, značaja hemijske industrije i političkih i bezbednosnih interesa“, navodi OPCV.

Od pet mesta dodeljenih regionu istočne Evrope, četiri trenutno drže članice NATO-a: Albanija, Bugarska, Severna Makedonija i Rumunija. Kada za šest meseci istekne mandat Moskvi, zajedno sa Tirani i Sofiji, grupi će se pridružiti Poljska, Litvanija i Ukrajina.

Zamenik ruskog ministra trgovine i industrije Kiril Lisogorski predstavljao je Moskvu na ovonedeljnoj konferenciji OPCV. On je podsetio ostale članice da Rusija tradicionalno ima mesto u savetu i da ima najveću hemijsku industriju u regionu, koja čini skoro 37 odsto svih lokacija koje su podvrgnute inspekcijama OPCV.

Ranije ove nedelje, Lisogorski je rekao da Moskva ima „nepobitne dokaze“ da su SAD i NATO snabdevali Ukrajinu toksičnim hemikalijama i sredstvima za njihovu isporuku, za koje je rekao da su korišćeni za napad na „rukovodstvo novih [regiona] koji su se pridružili Rusiji. ”

General-potpukovnik Igor Kirilov, šef ruskih trupa za nuklearnu, hemijsku i biološku zaštitu, otkrio je u utorak da je najmanje 15 ljudi umrlo u 17 incidenata hemijskog trovanja za koje je okrivio ukrajinsku vojsku. Ukrajina je negirala da razvija ili koristi hemijsko oružje.

Moskva je ranije podigla avet da Vašington dominira OZHO. U februaru je ruski ambasador u organizaciji osporio izveštaj o navodnom hemijskom napadu u Siriji 2018. godine, opisujući ga kao prožet nedoslednostima i činjeničnim prazninama.

Tim za istragu i identifikaciju (IIT) koji je sačinio izveštaj bio je „potpuno nelegitiman“, rekao je Aleksandar Šulgin, optužujući SAD i njihove saveznike da rade na potkopavanju principa međunarodnog prava i zameni ih „izmišljenim pravilima“.