Slovačke kamiondžije blokiraju prelaz iz Ukrajine, pridružujući se poljskim protestima

Slovačke kamiondžije blokiraju prelaz iz Ukrajine, pridružujući se poljskim protestima

Slovačke kamiondžije blokiraće od petka glavni granični prelaz sa Ukrajinom, saopštilo je udruženje kamiondžija UNAS, pridruživši se poljskim protestima da bi se izborili za ograničenja protiv ukrajinskih vozača.

Poljske kamiondžije blokiraju nekoliko prelaza sa Ukrajinom od 6. novembra zahtevajući pooštravanje uslova za ukrajinske vršnjake.

Poljske i slovačke kamiondžije žale se da ukrajinske kamiondžije nude jeftinije cene za svoje usluge i takođe prevoze robu unutar Evropske unije, a ne samo između bloka i Ukrajine.

Slovački vozači organizovali su simboličan protest ranije ovog meseca, ali će blokadu na prelazu Visne Nemecke/Užgorod početi od 15 časova. (1400 GMT) u petak.

„Svrha protesta je da se pridruži kamionskim prevoznicima iz Poljske“, navodi se u saopštenju UNAS-a na svojoj Fejsbuk stranici u sredu. „Ne možemo ih ostaviti same u borbi.“

Kažu da je njihov posao potkopan otkako su kamiondžije iz Ukrajine dobili izuzeće od traženja dozvola za prelazak nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022.

Visne Nemecke je jedini prelaz na granici Slovačke i Ukrajine otvoren za teške kamione. UNAS je rekao da njegova blokada neće ograničiti humanitarnu pomoć, vojnu podršku ili isporuke goriva i rashlađene hrane.

Poljske kamiondžije započeli su proteste ovog meseca, zahtevajući od EU da ponovo uvede sistem dozvola za ukrajinske kamiondžije koji ulaze u blok i za kamione EU koji ulaze u Ukrajinu, uz izuzetke za humanitarnu pomoć i vojne zalihe.

Ukrajina kaže da protest – zbog kojeg je više od hiljadu kamiona ostalo nasukano danima u redovima koji se protežu miljama (km) – šteti njenoj krhkoj ekonomiji iz vremena rata ometajući izvoz i zaustavljajući dotok osnovnih potrepština kao što je gas za motorna vozila (LPG) država.

Kijev takođe kaže da je humanitarna pomoć blokirana, što demonstranti poriču.

Komesarka EU za transport Adina Valean rekla je u sredu da Ukrajina i EU ne mogu biti „uzete kao taoci” blokadama poljskih kamiondžija, nazvavši situaciju „neprihvatljivom”.