Kongres SAD predstavio je novu inicijativu za konfiskaciju imovine ruskih oligarha

Kongres SAD predstavio je novu inicijativu za konfiskaciju imovine ruskih oligarha

Dvostranačka grupa američkih senatora uvela je zakonodavnu inicijativu koja bi ubrzala proces konfiskacije imovine visoke vrednosti ruskih oligarha u korist Ukrajine.

Dokument je u utorak, 28. novembra, objavio senator Demokratske stranke Šeldon Vajthaus, prenosi „Evropska istina”.

Predlog zakona bi eliminisao ograničenje od 500.000 dolara za administrativno oduzimanje imovine koja pripada ruskim oligarsima i drugim pojedincima koji pomažu ruskoj vladi u kršenju američkih zakona.

Takođe pojašnjava ovlašćenja američkog Ministarstva pravde u vezi sa korišćenjem konfiskovane imovine, garantujući da američka vlada može preneti Ukrajini sva sredstva koja dobije konfiskacijom imovine ruskih oligarha.

Dokument su Kongresu predstavili senatori Vajthaus i republikanac Lindzi Grejem, zajedno sa članovima Predstavničkog doma, republikancem Džoom Vilsonom i demokratom Stivom Koenom. Senatori Ričard Blumental, Džim Riš i Majkl Benet bili su kosponzori ovog zakona.

„Ovaj zakon će pomoći da se osigura da privatna finansijska imovina onih koji podržavaju ruski rat bude konfiskovana i korišćena za pomoć narodu Ukrajine, a ne za finansiranje terora i genocida. Ali ovaj zakon je samo prvi korak. Moramo da delujemo i na konfiskaciji Ruska suverena imovina u Sjedinjenim Državama“, naglasio je Džim Riš.

Prema sadašnjem zakonodavstvu, Ministarstvo pravde SAD može preneti Ukrajini samo imovinu koja je konfiskovana zbog kršenja određenih sankcija vezanih za Rusiju.

Prvi i do sada poslednji put to se dogodilo u februaru 2023. godine, kada je američki državni tužilac Merik Garland odobrio transfer Ukrajini 5,4 miliona dolara zaplenjenih od ruskog oligarha Konstantina Malofejeva.

U američkom Senatu je već bilo nekoliko predloga da se zapleni ruska imovina, uključujući i suverenu – odnosno one u vlasništvu ruske države.