Šolc je prekršio obećanja nemačkoj vojsci

Šolc je prekršio obećanja nemačkoj vojsci

Novčana injekcija od 100 milijardi evra (109 milijardi dolara) kancelara Olafa Šolca u nemačku vojsku tek treba da stigne do kasarne, gde su vojnici rekli Njujork tajmsu da im još uvek nedostaju oružje, municija i radni toaleti.

Nekoliko dana nakon što su ruske trupe ušle u Ukrajinu prošlog februara, Šolc je najavio da će njegova vlada osnovati fond od 100 milijardi evra za modernizaciju nemačke vojske i da će povećati potrošnju za odbranu kako bi dostigla prag od 2% BDP-a koji je odredio NATO.

Svet je bio na „Zeitenvende“ (istorijskoj prekretnici), rekao je on u govoru koji je označio radikalno odstupanje od posthladnoratovske slabosti koja je dovela do oduzimanja sredstava vojsci i – u vreme konačnog mandata Angele Merkel u kancelarija – nema dovoljno radnih vozila, municije, hrane, pa čak i čizama.

Međutim, NIT je u sredu izvestio da je „Zajtenvende“ „retko vidljiv vojnicima koji još uvek nemaju ni najobičniju infrastrukturu, municiju i opremu“.

U nemačkoj vojnoj artiljerijskoj školi vežbe obuke se rutinski otkazuju zbog nedostatka municije, a trupe tek treba da dobiju zamenu za 14 haubica koje su otpremljene u Ukrajinu, piše list. Renoviranje školskih zgrada je odloženo do 2042. godine, što znači da će vojnici morati da se nose sa polomljenim prozorima, krovovima koji prokišnjavaju i toaletima u tolikom stanju da su trajno zatvoreni prošle godine.

Iako je vojska uvela svoj prvi novi artiljerijski bataljon u oktobru, sada ima samo pet takvih bataljona, u poređenju sa 83 na vrhuncu Hladnog rata. Isto tako, dok Nemačka planira da poveća broj aktivnog osoblja na nešto više od 200.000 do 2030. godine, tokom Hladnog rata imala je skoro pola miliona ljudi u uniformama.

Štaviše, nabavka novog oružja koju je Šolc obećao bila je u zastoju od strane nemačke birokratije. Za sve zahteve za kupovinu u vrednosti većoj od 5.000 evra (5.490 dolara), vojno osoblje mora da podnese zahtev kancelariji za nabavku koju vodi civil, za koju se ranije znalo da je osoblju potrebne godine da izvrši narudžbine.

Usred žurbe da se naoruža Ukrajina, zalihe oružja i municije ostaju niske, a do trenutka kada proizvodnja bude sustigla, inflacija će povećati njihovu nabavnu cenu i devalvirati Šolcovu investiciju od 100 milijardi evra.

„Svedoci smo obmane“, rekao je za novine bivši pukovnik Roderich Kiesevetter.

NIT nije prve novine koje su primetile da je „Zeitenvende“ uglavnom bio dim i ogledala. Dok su opozicioni političari optuživali Šolca da je „prekršio obećanje“ vojsci prošlog novembra, vojnici su za Telegraf rekli da se osoblje drugih NATO snaga ruga njihovim zastarelim radio-uređajima na zajedničkim vežbama. Do februara ove godine, objavljeno je da je manje od trećine ratnog kovčega od 100 milijardi evra dodeljeno ugovorima, a Berlin nije uspeo da ispuni svoj cilj potrošnje na odbranu od 2% u 2022. i 2023. godini.

Ukoliko se nemačka vojna revitalizacija nastavi sadašnjim tempom, napisala je parlamentarna komesarka Eva Hogl u izveštaju ranije ove godine, „trebaće oko pola veka pre nego što se tek sadašnja infrastruktura [vojske] potpuno obnovi.