Australija se izvinila žrtvama „talidomida“, leka koji je unakazio hiljade dece

Australija se izvinila žrtvama „talidomida“, leka koji je unakazio hiljade dece

Australijska vlada u sredu se zvanično izvinila žrtvama „talidomida“, leka koji je u razdoblju od 1950. do 1960. uzrokovao deformacije kod hiljade dece širom sveta.

Prodaja tog leka bez recepta za jutarnje mučnine kod trudnica i za nesanicu pretvorila se u najveću tragediju izazvanu proizvodima farmaceutske industrije i postala poznata kao „talidomidska tragedija“.

„Dugujemo izvinjenje Australijancima, žrtvama ‘talidomida’, i Australija se danas konačno izvinjava za jedno od najmračnijih poglavlja svoje istorije“, rekao je premijer Entoni Albaneze preživelima u parlamentu, povodom 62. godišnjice povlačenja leka s tržišta.

Oko 150 preživelih u Australiji prima pomoć vlade.

Lek nemačke kompanije „Grünenthal“  je od 1957. do 1961. godine koristilo oko pet miliona žena u 50-ak država, iskorišćeno je ukupno više od 300 miliona dnevnih doza „talidomida“ u pilulama od 100 miligrama.

Lek je imao užasavajući učinak na fetuse i do povlačenja leka s tržišta 1961. rođeno je između 10.000 i 20.000 beba s teškim deformacijama, a najčešće su rođene samo s delovima ruku, nogu, sa šakama i stopalima direktno pričvršćenih za trup, bez ušiju, s teškim poremećajima unutrašnjih organa, izobličenih lica…

Nekoliko desetina hiljada novorođene dece umrlo je zbog različitih metaboličkih poremećaja. Nije poznat broj pobačaja koji su počinile majke u strahu i panici.

U Australiji je prvi na uzbunu pozvao lekar ginekolog Vilijam Mekbrajd 1961. godine, nakon što je kod tudnica koje su uzimale lek primetio zaostajanje u razvoju i deformacije ploda.

Smatrala je da su podaci o bezbednosti tog leka nedovoljni, te je tražila dodatna ispitivanja o njegovoj štetnosti. Kelsi je svojim odgovornim oprezom i nepopustljivosti pred zahtevom farmaceutskih kompanija sprečila „talidomidsku tragediju“ u SAD-u.