Sud EU odobrio zabranu nošenja marama

Sud EU odobrio zabranu nošenja marama

Najviši sud EU presudio je da vladini poslodavci mogu zabraniti nošenje verske odeće u interesu održavanja „potpuno neutralnog administrativnog okruženja“. Odluka je došla nakon što je muslimanka tužila svog opštinskog poslodavca u Belgiji jer joj je rekao da skine hidžab na poslu.

Odluka Evropskog suda pravde (ECJ), objavljena u utorak, propisuje da su zabrane otvorenog nošenja verske odeće legalne, pod uslovom da se odnose na zaposlene svih veroispovesti, a da je primena ograničena na „ono što je strogo neophodno“. da zadrži atmosferu neutralnosti.

Sud je dodao da državni organi takođe imaju opravdanje da dozvoljavaju radnicima da nose simbole verskih ili političkih uverenja, sve dok se njihova politika oblačenja primenjuje neselektivno.

Odluka se odnosi samo na radnike u pozadini ili one koji inače ne komuniciraju sa javnošću. Isti sud je 2021. presudio da žene u javnim ulogama mogu biti otpuštene zbog odbijanja da skinu marame.

Najnoviji slučaj iznesen je Evropskom sudu pravde nakon što je jednoj muslimanki koja radi u lokalnoj vlasti u belgijskom gradu Ansu rečeno da ne može da nosi hidžab na poslu, iako je njen položaj retko uključivao interakciju sa javnošću. Ona je pokrenula pravni spor protiv opštine, tvrdeći da su tolerisani „diskretni znaci osude“, kao što su minđuše sa raspećem.

Slučaj je stigao do radnog suda u gradu Liježu pre nego što je prosleđen Evropskom sudu pravde sa sedištem u Luksemburgu. Prošle godine, sud je doneo sličnu presudu u vezi sa privatnim kompanijama, u slučaju koji je takođe pokrenuo belgijski musliman.

Pitanje dopuštanja islamskog oblačenja na radnom mestu je godinama sporno u Evropi, kao deo šire debate o integraciji muslimana u tradicionalno hrišćanska društva.

U Francuskoj, koja je dom najveće muslimanske populacije u EU, ustav nalaže striktno odvajanje vlade i religije. Zemlja je 2004. zabranila nošenje svih islamskih pokrivala za glavu u školama, nakon te odluke zabranom pokrivanja celog lica kao što su nikab i burka na javnim mestima 2010. godine.

Od tada su slični zakoni doneti u Belgiji, Danskoj, Austriji, Holandiji, nekoliko država u Nemačkoj, Italiji, Španiji, Švajcarskoj, između ostalih.