Lekcije iz zemlje sa najvećom svetskom epidemijom HIV-a

Lekcije iz zemlje sa najvećom svetskom epidemijom HIV-a

Južna Afrika, sa najvećim brojem slučajeva HIV-a u svetu, u poslednjih pet godina smanjila je procenat svoje populacije zaražene virusom koji izaziva imunološku bolest SIDA.

Sa procenjenim da 7,8 miliona ljudi, ili 12,7% stanovništva, živi sa ovom bolešću, rezultati istraživanja o HIV-u u Južnoj Africi 2022. koje je ove nedelje objavio Savet za istraživanje ljudskih nauka pokazuju da je „Južna Afrika na dobrom putu“, rekao je Khangelani Zuma, glavni istraživač studije.

Ipak, uticaj epidemije HIV-a u zemlji nesrazmerno pogađa crne Južnoafrikance, žene i mlade ljude.

Rezultati, objavljeni u ponedeljak, pomažu Južnoj Africi da osmisli nijansirane i regionalno specifične programe i mogu pružiti „učenje“ za druge zemlje koje se bore sa pošasti, rekao je on.

Evo nekih ključnih saznanja:

  • Od osoba koje imaju 15 godina i više i žive s virusom u Južnoj Africi, 90% zna za svoj HIV-pozitivan status, 91% onih koji su svesni svog statusa koristi antiretroviralnu terapiju, a virus je potisnut kod 94% onih koji koriste ovu terapiju.
  • Bolje prihvatanje terapije rezultat je promena u smernicama iz 2016. koje su navele da svako ko ima HIV odmah može pristupiti terapiji, dok su pre toga samo onima koji su već bili prilično bolesni davane antiretroviralne terapije.
  • Do prošle godine, polovina svih muškaraca u dobi od 15 do 24 godine bila je medicinski obrezana, u poređenju sa 43% iz 2017. Ovo je značajno jer su studije pokazale da obrezivanje muškaraca može smanjiti rizik od heteroseksualnog prenosa HIV-a za oko 60%.
  • Ipak, u poređenju s muškarcima iste starosne grupe, prevalenca HIV-a bila je otprilike dva puta veća kod žena od 15 do 24 godine i tri puta veća kod onih od 25 do 29 godina.
  • Dok se sve više beba rađa bez HIV-a, zbog rodno zasnovanog nasilja i visokih stopa tinejdžerskih trudnoća, mlade žene su među najranjivijima, a sprečavanje prenosa među ovom demografijom ključno je.
  • Kako ljudi s HIV-om žive duže, međuigra s HIV-om i bolestima povezanim s starenjem postaje sve značajnija i mora se uzeti u obzir.