Istraživači razvijaju proces premazivanja za tkanine koji ubija ili inhibira rast patogena

Istraživači razvijaju proces premazivanja za tkanine koji ubija ili inhibira rast patogena

Bezbroj puta dnevno pacijenti, posetioci i medicinsko osoblje u bolnicama dodiruju površine svih vrsta. Kvake na vratima, ograde ili dugmad za liftove mogu poslužiti kao transportna sredstva za patogene kao što su bolničke klice ili virusi. Glatke površine se relativno lako čiste nakon kontaminacije. Međutim, sa poroznim strukturama kao što je tekstil, to nije tako jednostavno.

Istraživači kompanije Empa rešili su ovaj problem zajedno sa stručnjacima iz BASF-a, Spiez laboratorije i Tehničkog univerziteta u Berlinu: novi proces premaza se sada može koristiti za tretiranje tkanina na takav način da se bakterijski i virusni patogeni ubiju ili inhibiraju u njihovom rastu. U bolnicama, obloženi tekstil bi se u budućnosti mogao koristiti kao antimikrobne zavese između kreveta za pacijente, na primer. Istraživanje je objavljeno u časopisu Naučni izveštaji.

„Tražili smo proces koji pouzdano sprečava klice da kontaminiraju tekstil koji dolazi u kontakt sa velikim brojem ljudi tokom upotrebe“, objašnjava Piter Vik iz Empine laboratorije Particles-Biologi Interactions u Sent Galenu. Na ovaj način bi se mogli prekinuti lanci infekcije u kojima se multirezistentne bakterije ili virusni patogeni, na primer, talože na bolničkim zavesama i onda ih mogu širiti ljudi.

Istraživači su na kraju razvili proces premazivanja u kojem se dezinfekciono sredstvo koje sadrži benzalkonijum hlorid ravnomerno nanosilo na bolničke zavese. Nakon optimizacije parametara kao što su koncentracija, vreme izlaganja, pritisak obrade i sušenje, premaz je stabilno prijanjao na površinu tekstila. Ali da li su obloženi tekstili takođe pokazivali baktericidni efekat? Ovo je trebalo pokazati analizom antimikrobne aktivnosti prvih uzoraka tkanine.

„Rezultati laboratorijskih testova su bili veoma ohrabrujući“, kaže Vik. Kada su bakterijske kulture nekih tipičnih problematičnih klica inkubirane sa uzorcima tkanine, obloženi tekstil inhibirao je rast stafilokoka i bakterija pseudomonas, na primer.

„Bolničke klice su značajno smanjene ili čak ubijene nakon samo 10 minuta izlaganja“, kaže istraživač Empe. Štaviše, premaz je takođe bio aktivan protiv virusnih patogena: više od 99% virusa je ubijeno od strane obloženih uzoraka tkanine.

Još jedna prednost je što su premazi ostali efikasni čak i nakon nekoliko meseci skladištenja. Ovo omogućava proizvodnju na zalihama. Sa novim procesom, drugi tekstil, filteri ili pribor za čišćenje takođe bi se mogli brzo i bezbedno tretirati antimikrobnim sredstvima u budućnosti, na primer u slučaju epidemije, kaže Vick.