Severnoevropske zemlje će patrolirati Baltičkim morem sa 20 brodova

Severnoevropske zemlje će patrolirati Baltičkim morem sa 20 brodova

Ministri odbrane zemalja Zajedničkih ekspedicionih snaga (JEF) – grupe severnoevropskih država na čelu sa Britanijom – u utorak su se složili da pojačaju patroliranje Baltičkim morem i delovima Arktika za oko 20 ratnih brodova.

Ovo je rekao ministar odbrane Švedske Pol Jonson u komentaru za SVT, prenosi „Evropska istina“.

Na vanrednom sastanku, ministri odbrane Združenih ekspedicionih snaga (JEF) predvođene Britanijom odlučili su da patroliraju Baltičkim morem sa oko 20 ratnih brodova počevši od petka, 1. decembra.

Švedski ministar je ovu odluku nazvao „odvraćanjem i stabilizacijom“.

„Reč je o sprovođenju pomorskog nadzora, oko 20 ratnih brodova će delovati u Baltičkom moru, kao i u nekim delovima severnog Atlantika, kako bi se vodila računa o bezbednosnoj situaciji i bolje zaštitila kritična infrastruktura pod vodom“, objasnio je on.

Prema Jonssonovim rečima, JEF ranije nije donosio odluke o takvim operativnim merama, a sadašnja se dogodila u bliskoj konsultaciji sa Severnoatlantskim savezom.

„Ovo je, naravno, simptom veoma ozbiljne bezbednosne situacije u svetu, ali pre svega u našem regionu, i trebalo bi da budemo u mogućnosti da izvedemo slične operacije za zaštitu kritične infrastrukture, kao i za slanje signala Rusiji. “, dodao je ministar.

Prošle godine došlo je do eksplozija u Baltičkom moru na ruskim gasovodima „Nordijski tokovi“, što je nateralo države regiona da obrate pažnju na bezbednost podvodne infrastrukture.

U septembru su NATO saveznici izveli velike pomorske vežbe u Baltičkom moru, a Nemačka je pozvala Alijansu da preuzme pomorsku komandu iz regionalnog pomorskog štaba u Baltičkom moru.