Ponovo otvoren postupak za korupciju protiv potpredsednice Argentine

Ponovo otvoren postupak za korupciju protiv potpredsednice Argentine

Savezni žalbeni sud u Argentini ponovo je otvorio istragu o pranju novca protiv potpredsednice Kristine Fernandez de Kiršner u utorak, povećavajući njene pravne probleme samo nekoliko nedelja pre nego što napusti funkciju i izgubi imunitet od hapšenja.

Fernandez, 70, koji je bio predsednik od 2007. do 2015. godine, napušta funkciju kada je novoizabrani predsednik Havijer Milei položio zakletvu 10. decembra. Ona je već osuđena na šest godina zatvora u odvojenom slučaju za korupciju koji uključuje njene veze sa porodičnim prijateljem i biznismen Lazaro Baez.

Ta kazna, izrečena u decembru 2022., nije čvrsta dok se ne odluče o žalbama, što bi moglo potrajati godinama, a ona je u svakom slučaju bila imuna na hapšenje dok je još bila na funkciji. Sada bi njena poodmaklost mogla da joj odvoji vreme iza rešetaka, jer pritvorenici koji imaju 70 ili više godina uglavnom dobijaju kućni pritvor u Argentini.

U utorak su sudije saveznog apelacionog suda odlučile u presudi 2-1 da povuku njenu raniju smjenu iz slučaja koji uključuje pranje novca od strane Baezove u ime Fernandezove porodice.

Savezni sudija Sebastijan Kazanelo doneo je odluku ranije ove godine da Fernandez bude uklonjena iz slučaja koji je postao poznat kao „trag novca K“, rekavši da nema dokaza da je učestvovala u pranju novca. Baez je u tom slučaju osuđen na 10 godina zatvora.

Malo poznata neprofitna organizacija povezana sa opozicionom strankom desnog centra bivšeg predsednika Maurisija Makrija uložila je žalbu na odluku da se Fernandez povuče iz slučaja.

Fernandez je za presudu u utorak okrivio Marsija, okarakterišući je kao jedan od nekoliko slučajeva u kojima se Makri probio u, kako ona smatra, korumpiranim pravosuđem.

„Kad pomislim da u Argentini još uvek ima onih koji bez trzaja govore o nezavisnosti pravosuđa“, napisala je Fernandez na svom Ks nalogu.

„Trag novca K“ je samo jedan od nekoliko slučajeva sa kojima se Fernandez suočava.

U prethodnom slučaju u vezi sa Baezom, osuđena je zbog optužbi za favorizovanje biznismena u ugovorima o javnim radovima. Njena prethodna kazna uključuje i doživotnu zabranu obavljanja javnih funkcija.

Još jedan slučaj protiv potpredsednice vrti se oko odvojenih optužbi za pranje novca u hotelima u vlasništvu njene porodice.

Pored toga, suočava se sa krivičnim optužbama da su, dok je bila predsednica, ona i nekoliko najviših zvaničnika pokušali da prikriju počinioce bombaškog napada na jevrejski centar AMIA 1994. putem kontroverznog sporazuma sa iranskom vladom o zajedničkoj istrazi napada.

Fernandez je oslobođen optužbi u poslednja dva slučaja, ali je onda u septembru najviši krivični sud u zemlji, Savezni kasacioni sud, ukinuo ranije presude i naložio da se suđenja nastave.