Papa otkazao put u Dubai na klimatsku konferenciju UN po nalogu lekara

Papa otkazao put u Dubai na klimatsku konferenciju UN po nalogu lekara

Papa Franja otkazao je u utorak svoj put u Dubai na klimatsku konferenciju UN po nalogu lekara, iako se oporavlja od gripa i upale pluća, saopštio je Vatikan.

Fransis, koji sledećeg meseca puni 87 godina, trebalo je da napusti Rim u petak kako bi se obratio sastanku COP28 u subotu ujutro. Takođe je trebalo da otvori verski paviljon u nedelju na marginama konferencije pre nego što se vrati kući.

Papa je u nedelju otkrio da ima upalu pluća, ali je tada rekao da još uvek planira da ode u Dubai, gde će postati prvi pontifik koji će se obratiti na klimatskoj konferenciji UN. Briga o životnoj sredini bila je prioritet za Franju, a predsednici i patrijarsi su podjednako pozdravili njegovo moralno vođstvo po tom pitanju.

Do saopštenja kasno u utorak, sve informacije iz Vatikana ukazivale su na nastavak putovanja. Portparol Vatikana održao je svoj tradicionalni brifing pre putovanja ranije tokom dana i postavio pitanja o Franjinim planiranim bilateralnim sastancima na marginama konferencije u Dubaiju. Vatikanska turistička agencija prihvatila je plaćanje za novinare da lete papinim avionom, a pres-služba Vatikana je finalizirala detalje akreditacije.

Ovo saopštenje je drugi put da je papino slabo zdravlje primoralo da otkaže putovanje u inostranstvo: morao je da odloži planirano putovanje u Kongo i Južni Sudan 2022. zbog upale kolena, iako je mogao da otputuje ranije ove godine.

Portparol Vatikana Mateo Bruni rekao je da se Franji popravlja od gripa i upale respiratornog trakta zbog čega je morao da otkaže svoju audijenciju u subotu. Ali „lekari su zamolili papu da ne planira putovanje u Dubai narednih dana.

Papa Franja je sa velikim žaljenjem prihvatio molbu lekara i zbog toga je putovanje otkazano“, dodao je on.

Ogromni ekran emituje papu Franju kako isporučuje svoj blagoslov tokom podnevne molitve Anđela iz kapele hotela u Vatikanu gde živi, u nedelju, 26. novembra 2023. Papa Franja kaže da ima upalu pluća, ali da će otići kasnije ove nedelje u Dubai na konferenciju o klimatskim promenama. Franja je preskočio svoje nedeljno pojavljivanje na prozoru koji gleda na Trg Svetog Petra, dan nakon što je Vatikan rekao da boluje od blage gripe. (AP Photo/Alesandra Tarantino)

Francisu je kao mladiću uklonjen deo jednog pluća i činilo se da je sve skloniji respiratornim problemima. Takođe je imao problema sa pokretljivošću zbog napregnutih ligamenata kolena zbog kojih je morao da koristi štap ili invalidska kolica.

Francis je dobio grip krajem prošle nedelje. Nakon što je u subotu otkazao audijenciju — uključujući i gostujućeg lidera Gvineje Bisao — otišao je u bolnicu na CAT skeniranje, a Vatikan je rekao da je test isključio upalu pluća.

U nedelju je preskočio svoje tradicionalno pojavljivanje na prozoru svog studija koji gleda na Trg Svetog Petra kako bi izbegao hladnoću. Umesto toga, Franjo je dao tradicionalni podnevni blagoslov u televizijskom nastupu iz kapele u hotelu u Vatikanu u kojem živi i zamolio sveštenika da naglas pročita njegova pisana dnevna razmišljanja.

Kašljao je i govorio šapatom, a nosio je kanilu u kojoj je intravenozno primao antibiotike. Angažovanje zamenika govornika je bilo prvo za ovog papu i podsetio se kako je sveti Jovan Pavle II često imao druge sveštenoslužitelje da čitaju njegove primedbe u njegovim poslednjim godinama dok se borio sa posledicama Parkinsonove bolesti.

Ljudi koji su videli Francisa ove nedelje rekli su da se njegovo zdravlje popravlja, ali je i dalje govorio šapatom.

Papa je u aprilu proveo tri dana u rimskoj bolnici Gemeli zbog, kako je Vatikan rekao, bronhitisa nakon što je imao problema sa disanjem. Otpušten je nakon što je primio intravenske antibiotike.

Francis je proveo 10 dana u istoj bolnici u julu 2021. nakon operacije creva zbog suženja creva. On je ponovo primljen u junu ove godine radi operacije saniranja trbušne kile i uklanjanja ožiljaka od prethodnih operacija.

Upitan o njegovom zdravlju u nedavnom intervjuu, Fransis je šaljivo odgovorio šta je postalo njegova standardna rečenica — „Još uvek je živ!“