Banka Izraela procenjuje cenu rata protiv Hamasa

Banka Izraela procenjuje cenu rata protiv Hamasa

Izraelski rat protiv Hamasa koštaće zemlju 53 milijarde dolara i ometaće ekonomski rast do 2024. godine, prema podacima koje je u ponedeljak objavila Banka Izraela. Borbe su pauzirane otkako je primirje stupilo na snagu u petak, ali se očekuje da će izraelska vojska ove sedmice nastaviti operacije u Gazi.

Direktna vojna potrošnja iznosiće 29 milijardi dolara od ukupno 53 milijarde dolara, navela je banka, dodajući da ova cifra uključuje vojnu pomoć koju pružaju SAD. Nadoknada štete iznosiće 6 milijardi dolara, dok će ostali civilni troškovi iznositi 6,75 milijardi dolara. Izgubljeni prihodi od poreza i kamata na državni dug će nadoknaditi ostatak.

Rat će takođe ugušiti ekonomski rast Izraela, upozorila je banka. Rast će ostati na 2% do kraja godine i do 2024. godine, što je pad u odnosu na ranije projekcije od 2,3% i 2,8% respektivno.

Konflikt će rezultirati gubitkom od oko 3% BDP-a do kraja 2024. godine, navela je banka, ukazujući na verovatno zatvaranje preduzeća i obrazovnih institucija tokom neprijateljstava.

Militanti Hamasa pokrenuli su iznenadni raketni i raketni napad na izraelske gradove 7. oktobra, pre nego što su prešli granicu Gaze i Izraela i zauzeli obližnje izraelske gradove i naselja. Izrael je odgovorio intenzivnom kampanjom bombardovanja iz vazduha, nakon čega je krajem meseca usledila kopnena invazija na palestinsku enklavu.

Više od 1.200 ljudi je ubijeno u Izraelu, a najmanje 15.000 je izgubilo život u Gazi, prema najnovijim podacima Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) i Ministarstva zdravlja Gaze. Primirje je stupilo na snagu u petak, a produženo je za još 48 sati u ponedeljak, kako bi se omogućila razmjena izraelskih talaca u Gazi i palestinskih zatvorenika – od kojih su neki držani bez optužbi – u izraelskim zatvorima.

Hamas je do sada oslobodio 40 od oko 240 talaca u zamenu za 117 palestinskih zatvorenika. Izraelski zvaničnici su rekli da bi mogli produžiti primirje za svakih dodatnih 10 oslobođenih talaca, iako je ministar odbrane Joav Galan u ponedeljak rekao da će se operacija IDF-a nastaviti kada primirje istekne i da će se nastaviti dok Hamas ne bude uništen.

Iako rat košta Izrael oko 270 miliona dolara dnevno i smanjuje BDP zemlje, njegov danak za krhku ekonomiju Gaze bio je daleko izraženiji. Skoro polovina struktura u pojasu je uništena i skoro 400.000 radnih mesta je izgubljeno, prema izveštajima UN. S obzirom na to da će siromaštvo porasti za skoro 45 odsto ako se borbe nastave u decembru, Program UN za razvoj upozorio je ranije ovog mjeseca da će rat zaustaviti razvoj u Gazi između 16 i 19 godina.