Bugarska je potvrdila da je dala dozvolu za let aviona sa Lavrovom

Bugarska je potvrdila da je dala dozvolu za let aviona sa Lavrovom

Bugarska je potvrdila da je dala dozvolu da avion sa ruskom delegacijom na čelu sa ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom preleti njen vazdušni prostor radi učešća na ministarskom sastanku OEBS-a u Severnoj Makedoniji.

Ovo se navodi u poruci Ministarstva spoljnih poslova Bugarske, prenosi „Evropska istina“.

Kako su naveli u bugarskom Ministarstvu spoljnih poslova, dozvola je data na osnovu zahteva kolega iz Severne Makedonije.

Agencija je istakla da je data dozvola privremena i važi 3 sata pre i 72 sata nakon predviđenog datuma i vremena leta.

Ministarstvo spoljnih poslova Bugarske je dodalo da ova dozvola spada u izuzetke od primene režima sankcija EU protiv Lavrova.

„Ova dozvola se ne odnosi na članove njegove delegacije, koji su takođe lica pod sankcijama EU, što je izričito navedeno u relevantnoj noti bugarske strane“, navodi se u poruci.

Dan ranije, ruski ambasador u Bugarskoj Eleonora Mitrofanova rekla je da je dobila dozvolu bugarskih vlasti da avion leti sa Lavrovom.

Vlada Severne Makedonije je prošle nedelje dozvolila ruskim avionima da prelete svoju teritoriju, koji će prevoziti delegaciju za učešće na ministarskom sastanku OEBS-a. Istovremeno, prema pisanju medija, Slavjanka Petrovska, ministarka odbrane zemlje, izrazila se protiv takvog koraka.