Gradonačelnik Pariza dao ostavku na Ks i nazvao ga „globalnom kanalizacijom“

Gradonačelnik Pariza dao ostavku na Ks i nazvao ga „globalnom kanalizacijom“

Gradonačelnica Pariza An Idalgo objavila je da namerava da napusti Ks, ranije poznat kao Tviter, nazvavši sajt za mikroblogovanje „impresivnim alatom za uništavanje naših demokratija“.

U dugačkoj izjavi objavljenoj na Ks, gradonačelnica socijalista rekla je svojim 1,5 miliona pratilaca da smatra Elona Maska odgovornim za promene koje je napravio otkako je preuzeo kompaniju u oktobru prošle godine, iako ga nije direktno imenovala.

Ona je nastavila rekavši da „kontroverze, glasine i gruba manipulacija” vode javnu debatu „podstaknutu Tviter algoritmom, gde je jedina stvar koja se računa broj „lajkova””, dodajući da su „činjenice irelevantne”.

Označavajući platformu „jasnim političkim projektom“, Hidalgo je optužio njenog vlasnika da deluje „namerno da bi pojačao tenzije i sukobe“, rekavši da je postala „ogromna globalna kanalizacija“.

Ks je više puta bio na udaru kritika mejnstrim medija i političke levice zbog Muskovih promena platforme. Prema Tviter fajlovima, pod prethodnim rukovodstvom, sajt za mikroblogovanje pomogao je u blokiranju širenja bombaškog izveštaja o navodnom trgovanju uticajem od strane porodice Džoa Bajdena, samo tri nedelje pre nego što je izabran za predsednika. Kada je Musk stigao, otpustio je mnoge bivše radnike Tvitera, i od tada je platforma, preimenovana u Ks, optužena za lošu moderaciju sadržaja i neuspeh u uklanjanju govora mržnje i dezinformacija.

Situacija se pogoršala nakon početka rata Izrael-Hamas. Ranije je Evropska komisija suspendovala publicitet Ks zbog naglog porasta dezinformacija i govora mržnje na platformi društvenih medija. Portparol Johanes Barke rekao je da je Komisija „savetovala službama da se uzdrže od oglašavanja u ovoj fazi“. Odluka je usledila nakon što je američka neprofitna organizacija Media Matters navela da je Ks pored pronacističkih sadržaja postavio reklame za velike brendove kao što su Apple, IBM i Oracle. Izveštaj je podstakao tehnološkog giganta IBM da zaustavi sve reklame na Ks.

IBM-ov potez je takođe usledio nakon što je Musk javno podržao antisemitsku teoriju zavere u postu na Ks ranije ove nedelje. Dana 15. novembra, mogul društvenih medija se složio sa objavom na Ks u kojoj se kaže da Jevreji gaje „dijalektičku mržnju“ prema belcima, što je izazvalo novu rundu kritika da on promoviše antisemitske stavove. Milijarder je na objavu korisnika odgovorio: „Rekli ste pravu istinu.

U ponedeljak, u očiglednom pokušaju da popravi štetu, Elon Musk je obišao mesto napada Hamasa na Izrael 7. oktobra i izjavio da je posvećen da učini sve što je potrebno da zaustavi širenje mržnje. Rano u ponedeljak, Musk je objavio na Ks: „Dela govore više od reči.