Švedska je izrazila podršku Finskoj u vezi sa zatvaranjem granice sa Ruskom Federacijom

Švedska je izrazila podršku Finskoj u vezi sa zatvaranjem granice sa Ruskom Federacijom

Švedska podržava odluku Finske da zatvori nekoliko graničnih prelaza kao odgovor na nedavni priliv migranata i tražilaca azila iz Rusije.

Poslednjih nedelja na granične prelaze između Rusije i Finske stiglo je stotine tražilaca azila.

„Situaciju na finskoj granici organizuje Rusija i ima za cilj da podeli Zapad“, rekao je Kristersson na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim finskim kolegom Peterijem Orpom.

Švedska snažno podržava mere Finske za zaštitu ne samo finske granice, već i spoljne granice EU“, dodao je švedski premijer.

Kako je saopštilo odeljenje za azil finske imigracione službe, neki od tražilaca azila koji su poslednjih nedelja prešli granicu već su dobili negativne odluke o azilu, dok su drugi povukli svoje zahteve za azil.

Međutim, prema rečima šefa odeljenja za azil Anti Lehtinena, do sada niko nije dobio pozitivnu odluku, dodajući da oni čiji su zahtevi odbijeni i dalje mogu da se žale.

Poznato je da su neki od onih koji su ranije stigli u Finsku već podneli zahtev za azil u drugim zemljama EU i da su već napustili Finsku.

U Finskoj se ova situacija doživljava kao kriza nacionalne bezbednosti, a prelazak granice od strane migranata naziva se ruskim hibridnim napadom, posebno imajući u vidu činjenicu da ruske snage aktivno guraju migrante na različite granične prelaze u Finskoj.

Kao odgovor, Finska je već zatvorila sve granične prelaze sa Rusijom osim jednog. Već zatvorene granice ostaće zatvorene još nekoliko nedelja.

„Mi ovo vidimo kao pitanje nacionalne bezbednosti“, upozorio je Orpo i dodao da je njegova zemlja spremna da zatvori i poslednji granični prelaz ako bude potrebno.

Iako je Orpo primetio da Finska nema toliko tražilaca azila kao Italija ili Grčka, on je upozorio na „rusku agresiju na Evropsku uniju”.

„To je hibridni napad i zato je toliko ozbiljan za EU“, dodao je on.

Kristersson je rekao da će Švedska pružiti ruku pomoći „ako bude potrebno“.

„Mi, Norveška i Danska, ako pogledate mapu, smo zemlje koje će očigledno biti direktno pogođene, tako da smo spremni da damo svoj doprinos, ali to je na inicijativu Finske“, dodao je on, ne precizirajući šta je to tačno. doprinos bi izgledao..

Dan ranije je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg direktno ukazao na umešanost Moskve u pojavljivanje sve većeg broja tražilaca azila na granici Finske.