Studija otkriva da vaša profilna slika igra značajnu ulogu u tome da li ćete biti zaposleni

Studija otkriva da vaša profilna slika igra značajnu ulogu u tome da li ćete biti zaposleni

Studija je pokazala da vaša slika profila na mreži može igrati ključnu ulogu u tome da li ćete biti zaposleni. Studija je takođe otkrila da ako vaša fotografija profila sugeriše da „izgledate deo“, oni koji vas angažuju kao zaposlenog ili slobodnjaka možda će verovatnije dati veću težinu od nižih ocena, nedostatka sertifikata i manjeg broja recenzija od vaših bliskih takmičari.

Studija, koja je objavljena u Marketing Science-u, zove se „Pogledajte deo? Uloga slika profila na onlajn tržištima rada“. Autori studije su sa Harvard Business School i Marshall School of Business Univerziteta Južne Kalifornije.

„Analizirali smo šestomesečne podatke sa Freelancer.com i otkrili da, osim demografije i lepote, postoji jaka korelacija između jednostavnog gledanja na ulogu i percipiranog radnog učinka“, rekli su istraživači. „U okviru našeg istraživanja analizirali smo 63.014 ‘završenih’ poslova koji su objavljeni na mreži, a koji su zajedno primili nešto više od 2 miliona prijava od 160.014 slobodnjaka. Podaci su prikupljeni između januara i juna 2018. godine.

Istraživači su otkrili da je efekat percipirane prikladnosti za posao jači kada je sistem reputacije na platformi visoko naduvan. Drugim rečima, manje dijagnostičkih podataka o kandidatu primorava poslodavca da se više oslanja na instinkte vezane za analizu fotografije profila. U isto vreme, moć i uticaj dobre profilne fotografije nije lako prevazići kada platforme preporučuju jednog ili više slobodnjaka za glavni posao na osnovu reputacije i/ili sertifikata.

„Zanimljivo je da što više kandidata onlajn platforma predstavlja nekome na poziciji za zapošljavanje, veća je verovatnoća da će slika profila uticati na odluku o zapošljavanju“, rekli su istraživači. „Ovi rezultati sugerišu da fotografije profila mogu imati neželjene posledice osim uspostavljanja poverenja između učesnika, kao što tvrde mnoge onlajn berze za slobodnjake, i da one koji ‘ne gledaju deo’ mogu staviti u nepovoljan položaj.“

„Naše istraživanje je inspirisano anegdotskim dokazima koji sugerišu da se ljudi često oslanjaju na izgled da bi procenili da li je pojedinac prikladan za određenu vrstu posla“, dodali su istraživači.

„Jedan primer je bila reakcija društvenih medija na OneLogin-ove oglase za zapošljavanje 2015. Prema nekim korisnicima, oglas nije uspeo da predstavi kako bi žena inženjer trebalo da izgleda, delom zato što je žena prikazana u jednom od oglasa smatrana previše privlačnom da bi bila pravi softverski inženjer. Poslodavci i kandidati za posao na mreži moraju da iznesu verodostojne slike koje prkose pristrasnim stereotipima.“