Istraživači otkrivaju da neuroni rade kao tim za obradu društvenih interakcija

Istraživači otkrivaju da neuroni rade kao tim za obradu društvenih interakcija

Istraživači su otkrili da deo mozga povezan sa radnom memorijom i multisenzornom integracijom takođe može igrati važnu ulogu u tome kako mozak obrađuje društvene znakove. Prethodna istraživanja su pokazala da neuroni u ventrolateralnom prefrontalnom korteksu (VLPFC) integrišu lica i glasove—ali nova istraživanja, u Journal of Neuroscience, pokazuju da neuroni u VLPFC-u igraju ulogu u procesuiranju identiteta „govornika“ i izraz prenesen gestovima lica i vokalizacijama.

„Još uvek ne razumemo u potpunosti kako se kombinuju informacije o licu i glasu i koje informacije obrađuju različiti regioni mozga“, rekla je dr Lizabet Romanski, vanredni profesor neuronauke na Del Monte institutu za neuronauku na Univerzitetu u Rochester i viši autor studije. „Međutim, ovi nalazi potvrđuju VLPFC kao kritični čvor u društvenoj komunikacijskoj mreži koji obrađuje izraze lica, vokalizacije i društvene znakove.“

VLPFC je oblast mozga koja je uvećana kod primata, uključujući ljude i makake. U ovoj studiji, Laboratorija Romanski je pokazala rezus makake kratke video snimke drugih makaka koji su se uključili u vokalizacije/izraze koji su bili prijateljski, agresivni ili neutralni. Snimili su aktivnost više od 400 neurona u VLPFC-u i otkrili da pojedinačno ćelije nisu pokazale jake kategorične odgovore na izraze ili identitete makaka u video snimcima.

Međutim, kada su istraživači kombinovali neurone kao populaciju, model mašinskog učenja mogao bi biti obučen da dekodira izraz i identitet u video snimcima samo na osnovu obrazaca neuronske aktivnosti, što sugeriše da neuroni kolektivno reaguju na ove varijable. Sve u svemu, aktivnost populacije VLPFC neurona prvenstveno je diktirana identitetom makaka u videu. Ovi nalazi sugerišu da je VLPFC ključna regija mozga u obradi društvenih znakova.

„U našoj studiji koristili smo dinamične stimuluse bogate informacijama, a odgovori koje smo videli od pojedinačnih neurona bili su veoma složeni. U početku je bilo teško shvatiti podatke“, rekao je Kešov Šarma, dr. studija. „Tek kada smo proučili kako je aktivnost stanovništva u korelaciji sa društvenim informacijama u našim stimulansima, pronašli smo koherentnu strukturu. Za nas je to bilo kao da konačno vidimo šumu umesto gužve drveća.“ Šarma i Romanski se nadaju da će njihov pristup podstaći druge da analiziraju aktivnosti na nivou populacije kada proučavaju kako su lica i glasovi integrisani u mozak.

Razumevanje kako prefrontalni korteks obrađuje slušne i vizuelne informacije je kamen temeljac laboratorije Romanski. Ovaj proces je neophodan za prepoznavanje objekata po vidu, kao i po zvuku, i neophodan je za efikasnu komunikaciju. U prethodnim istraživanjima, Laboratorija Romanski je identifikovala VLPFC kao oblast mozga odgovornu za održavanje i integraciju informacija o licu i glasu tokom radne memorije. Ovo istraživanje ukazuje na važnost ovog regiona mozga u okviru većeg kruga koji je u osnovi društvene komunikacije.

„Znajući koje karakteristike populacije neurona izdvajaju iz lica i vokalnih stimulansa i kako su ove karakteristike obično integrisane, pomoći će nam da razumemo šta se može promeniti u poremećajima govora i komunikacije, uključujući poremećaje spektra autizma, gde se višestruki senzorni stimulansi možda neće kombinovati optimalno“, rekao je Romanski.

Dodatni autori su Mark Diltz sa Medicinskog centra Univerziteta u Ročesteru, Teodor Linkoln iz Astrobotic Technologi Inc. i Erik Albukerki sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Majamiju.