Kineska centralna banka obećava da će podržati domaću potražnju

Kineska centralna banka obećava da će podržati domaću potražnju

Kineska centralna banka saopštila je u ponedeljak da će se odbraniti od sistemskih rizika po ekonomiju i koristiti snažnu i ciljanu monetarnu politiku kako bi bolje podržala domaću tražnju.

U svom kvartalnom izveštaju o sprovođenju politike, banka je izložila opšti pravac finansijske politike i rekla da će koristiti različite monetarne instrumente koji su joj na raspolaganju kako bi obezbedila dovoljnu likvidnost.

„Razborita monetarna politika treba da bude precizna i snažna, sa većim naglaskom na međucikličnim i anticikličnim prilagođavanjima, obogaćujući alate monetarne politike“, saopštila je banka.

Banka je dodala da će „dodatno deblokirati mehanizam transmisije monetarne politike“, poboljšati stabilnost finansijske podrške realnoj ekonomiji i održati cene „razumno stabilnim“.

Kineska ekonomija dobija na zamahu, ali se suočava sa izazovima kao što su neuravnotežen globalni ekonomski oporavak i nestabilna osnova za oporavak domaće privrede, saopštila je centralna banka.

Peking je ove godine pokrenuo niz mera politike, nastojeći da podupre slab oporavak nakon pandemije usred stalnog pada sektora nekretnina, rizika od duga lokalnih vlasti, sporog globalnog rasta i geopolitičkih tenzija.

Banka je saopštila da će usmeravati finansijske institucije da rešavaju rizike lokalnog duga i napomenula da postoji hitnost za bržu ekonomsku transformaciju.

Dinamika ponude i tražnje na tržištu nekretnina se u velikoj meri promenila“, saopštila je centralna banka.

Banka je saopštila da će održati juan — koji je ove godine bio pod pritiskom na deviznom tržištu — „u osnovi stabilnim“ i nastojati da podstakne zdravo monetarno i finansijsko okruženje.

Ponovio je da očekuje da će ove godine postići rast od oko 5%.