Nigerska hunta ukida zakon koji ima za cilj usporavanje migracije u Evropu

Nigerska hunta ukida zakon koji ima za cilj usporavanje migracije u Evropu

Nigerska hunta je poništila zakon protiv migracija koji je pomogao da se smanji priliv Zapadne Afrike u Evropu, ali koji su vređali stanovnici pustinje čija se ekonomija dugo oslanjala na saobraćaj, saopšteno je u ponedeljak.

Zakon, kojim je zabranjen transport migranata kroz Niger, usvojen je u maju 2015. godine kada je broj ljudi koji su putovali preko Sredozemnog mora iz Afrike dostigao rekordne vrednosti, stvarajući političku i humanitarnu krizu u Evropi gde su vlade bile pod pritiskom da zaustave priliv.

Nigerska hunta, koja je preuzela vlast u julskom puču, ukinula je zakon u subotu i objavila ga u ponedeljak uveče na državnoj televiziji.

Hunta preispituje svoje odnose sa bivšim zapadnim saveznicima koji su osudili puč, i nastoji da dobije podršku kod kuće, uključujući i severne pustinjske zajednice koje su imale najviše koristi od migracije.

Broj migranata koji su se kretali kroz Niger, glavnu tranzitnu zemlju na južnom obodu pustinje Sahare, naglo je opao tokom godina zbog zakona, ali je promena iscrpila krv iz gradova i sela koji su hranili i smeštali migrante i prodavali automobile delova i goriva trgovcima ljudima.

Zauzvrat, Evropska unija je 2015. godine pokrenula Poverenički fond za Afriku od 5 milijardi evra, čiji je cilj iskorenjivanje osnovnih uzroka migracija, ali su mnogi smatrali da to nije dovoljno. Nezaposlenost je porasla na mestima poput drevnog grada Agadeza, popularne kapije u Saharu.

Kako evropski lideri pozdravljaju vesti i uticaj na migraciju u Evropu, tek treba da se vidi.

Ali neki su to pozdravili. Andre Čani je zarađivao hiljade dolara mesečno vozeći migrante kroz pustinju pre nego što je policija zaplenila njegove kamione 2016. On planira da ponovo pokrene posao kada dobije novac.

„Počeću ponovo“, rekao je u ponedeljak preko tekstualne poruke od Agadeza. „Mi smo veoma srećni.“