Kim Džong Un primio fotografije koje je napravio špijunski satelit

Kim Džong Un primio fotografije koje je napravio špijunski satelit

Severnokorejski lider Kim Džong Un primio je fotografije Bele kuće, Pentagona i američkih nosača aviona u pomorskoj bazi Norfolk, koje je snimio njen nedavno lansirani špijunski satelit, preneo je u utorak državni medij KCNA.

Severna Koreja je prošle nedelje uspešno lansirala svoj prvi izviđački satelit, za koji je rekla da je dizajniran za praćenje vojnih kretanja SAD i Južne Koreje.

Fotografije su bile najnovije u nizu slika onoga što je KCNA opisao kao „glavne ciljne regione“ koje je poslao satelit, uključujući glavni grad Južne Koreje Seul i američke vojne baze.

Kim je takođe pregledao satelitske fotografije vazduhoplovne baze Andersen na teritoriji američkog zapadnog Pacifika na Guamu i američkog brodogradilišta i vazdušne baze u Norfolku i Njuportu, gde su primećena ukupno četiri avio-prevoznika na nuklearni pogon i jedan britanski avio-prevoznik, saopštila je KCNA.

Sjedinjene Države i Južna Koreja osudile su lansiranje satelita kao kršenje rezolucija Saveta bezbednosti UN o zabrani bilo kakvog korišćenja balističke tehnologije.

Zvaničnici Seula rekli su da se satelitske sposobnosti Sjevera ne mogu provjeriti jer nije objavio fotografije.