Blinken će ove nedelje posetiti Izrael, Zapadnu obalu, UAE kako bi nastavio diplomatiju u Gazi

Blinken će ove nedelje posetiti Izrael, Zapadnu obalu, UAE kako bi nastavio diplomatiju u Gazi

Američki državni sekretar Antoni Blinken posetiće Izrael, Zapadnu obalu i Ujedinjene Arapske Emirate ove nedelje, rekao je u ponedeljak visoki zvaničnik Stejt departmenta, kako bi izvršio pritisak na više humanitarne pomoći za Gazu i pomogao da se osigura oslobađanje svih talaca koje je oteo Hamas, piše Rojters.

„Sekretar će naglasiti potrebu da se održi povećan priliv humanitarne pomoći u Gazu, obezbedi oslobađanje svih talaca i poboljša zaštita civila u Gazi“, rekao je visoki zvaničnik Stejt departmenta, želeći da ostane anoniman.

Blinken će razgovarati o tome šta Vašington želi da vidi u Gazi ako Izrael bude u stanju da eliminiše Hamas i potrebu za nezavisnom palestinskom državom, kao i da prisustvuje klimatskom samitu UN COP28 u Dubaiju, dodao je zvaničnik.

Blinken će nastaviti put Bliskog istoka nakon poseta Belgiji i Severnoj Makedoniji. To će biti njegovo treće putovanje u region od 7. oktobra, kada su militanti Hamasa napali Izrael, ubili više od 1.200 ljudi i uzeli 240 talaca.

Kao odgovor, Izrael je bombardovao pojas Gaze, gusto naseljenu obalnu enklavu u kojoj živi 2,3 miliona ljudi, i pokrenuo kopnenu ofanzivu na severu, ubivši više od 15.000 Palestinaca, prema zdravstvenim vlastima Gaze.

Neki taoci su poslednjih dana oslobođeni u zamenu za Palestince koje drži Izrael u dogovoru u kome su posredovali Katar i Egipat, a koji su dogovorili Izrael, Hamas i Sjedinjene Države.

Od šokantnog napada koji je započeo jedno od najkrvavijih poglavlja u višedecenijskom izraelsko-palestinskom sukobu, Blinken je vodio diplomatiju visokih uloga sa izraelskim i arapskim liderima kako bi osigurao da se sukob ne proširi, da se oslobode taoci i isporuči pomoć u Pojas Gaze, gde se odvija humanitarna katastrofa.

Ove nedelje će govoriti o budućnosti Gaze i potrebi za trajnim političkim rešenjem za dugogodišnji sukob, nakon što je naveo crvene linije Vašingtona tokom posete Japanu ranije ovog meseca kako bi se tim pojasom mogao upravljati ako Hamas je poražen.

Blinken je isključio izraelsku okupaciju Gaze, trajno raseljavanje njenog naroda i smanjenje njene teritorije, iako jasan plan tek treba da se pojavi u razgovorima sa arapskim državama, Izraelom i palestinskim liderima.

Američki diplomata „sa partnerima u regionu će razgovarati o principima koje je izneo u Tokiju za budućnost Gaze i potrebu za uspostavljanjem nezavisne palestinske države“, rekao je zvaničnik.

Blinken je sleteo u ponedeljak uveče u Brisel, gde će u utorak prisustvovati samitu ministara spoljnih poslova NATO-a. On će prisustvovati sastanku Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju koji bi trebalo da bude održan u sredu u Skoplju.