Zelenski i fon der Lajen koordiniraju stavove uoči sastanka Evropskog saveta

Zelenski i fon der Lajen koordiniraju stavove uoči sastanka Evropskog saveta

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski razgovarao je telefonom sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

Kako je saopšteno iz kabineta predsednika, Zelenski je zahvalio na pozitivnoj oceni ukrajinske primene preporuka Evropske komisije.

„Naša zemlja će nastaviti da ispunjava sve svoje obaveze, posebno one koje se tiču prava nacionalnih manjina i jačanja institucija za borbu protiv korupcije“, rekao je Zelenski.

Predsednik Ukrajine je informisao o nacrtima zakona, koji su usvojeni u prvom čitanju, koji imaju za cilj dalje jačanje antikorupcijske infrastrukture.

Zelenski je istakao važnost očuvanja jedinstva Evropske unije uoči decembarskog sastanka Evropskog saveta.

On je takođe napomenuo da bi odobrenje višegodišnjeg programa pomoći od 50 milijardi evra bilo najbolji signal stalne podrške EU Ukrajini, a odluka da se započnu pregovori o članstvu Ukrajine u EU bila bi snažna motivacija za Ukrajince koji imaju se skoro dve godine bore za svoju slobodu i zajedničke demokratske vrednosti.

Kako je saopšteno, u decembru će Evropski savet održati sastanak u Briselu koji će biti istorijski važan za Ukrajinu. Lideri EU će posebno razmotriti stvaranje takozvanog ukrajinskog fonda u okviru višegodišnjeg budžeta EU za 2024-2027 u iznosu od 50 milijardi evra. Drugi važan ishod samita može biti odluka EU da započne pregovore sa Ukrajinom i Moldavijom o pristupanju Evropskoj uniji

Nakon samita u gradu Sent Džons, Evropska unija i Kanada potpisale su zajedničku izjavu u kojoj su izrazile nameru da zajednički podrže Ukrajinu i rade na postizanju trajnog i pravednog mira.