Narodni poslanik: Nemačka vojska bi izdržala samo dva dana

Narodni poslanik: Nemačka vojska bi izdržala samo dva dana

Nemačke oružane snage, koje su ostale nedovoljno finansirane i nedovoljno opremljene i ljudstvom i zalihama municije, trajaće dva dana u slučaju rata, upozorio je poslanik dr Johan Vadepul, objašnjavajući da bi oružje koje bi išlo u Bundesver umesto toga ide u Ukrajinu.

Vadephul je pozvao na povećanje brzine kojom se nemačke oružane snage ponovo opremaju, ukazujući na „tešku nestašicu“ sa kojom se suočavaju, izvestio je Cajt, pozivajući se na intervju političara nemačkoj novinskoj agenciji DPA u nedelju.

„Ključne jedinice mogu da izdrže najviše dva dana u borbi. I to je generalno katastrofalan nalaz“, rekao je Vadepul i dodao da je svako ko očekuje da će vojska moći da se brani u ratu „trebao da osigura“ da se ne nađe u takvoj situaciji. „Nažalost, slučaj je suprotno“, rekao je on.

Vadephulovi komentari dolaze pošto je berlinska ministarka spoljnih poslova Analena Berbok ranije ovog meseca obećala da ne samo da će nastaviti da šalje vojnu pomoć Kijevu, već da će je proširiti i povećati.

Nemačka je drugi najveći ratni sponzor Ukrajine, posle SAD, obećavši više od 17 milijardi evra (18,6 milijardi dolara) vojne pomoći. Pomoć je uključivala tenkove Leopard, protivvazdušne raketne sisteme Patriot, artiljeriju i skoro 22.000 metaka 155 mm municije, između ostalog.

Govoreći o naporima industrije da popuni sopstvene zalihe Bundesvera, Vadepul je rekao da, iako postoje naređenja za ponovno snabdevanje, gotovo ništa ne stiže do nemačke vojske, a „čak i kada kupuje zamene, Bundesver zapravo pravi gubitak“, pri čemu je veći deo naoružanja umesto toga poslat u Ukrajinu.

Poslanik Bundestaga strahuje da je napredak vojske kao ratno sposobne odbrambene snage zastao, što on delimično smatra „odgovornošću [nemačkog ministra odbrane] Borisa Pistorijusa“. Vadepul smatra da su nemačke vojne snage ostale nepromenjene u poslednje dve decenije, specijalizovane za operacije daleko od kuće, za razliku od odbrane sopstvene zemlje.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel, govoreći novinarima ranije ovog meseca, priznao je da su početne zalihe municije „ono što su armije već imale u svojim zalihama – već završeno“, sa više od 300.000 granata koje su već isporučene Ukrajini. „Sada, iz zaliha armija, teško je dobiti više.

Brisel je već odustao od svog prethodnog obećanja da će poslati milion artiljerijskih metaka u Kijev do sledećeg marta, a nemački ministar odbrane Pistorijus je ovog meseca rekao da taj cilj „neće biti postignut“.

Rusija je više puta upozoravala da će zalihe zapadnog oružja koje se šalju Kijevu jedva uticati na situaciju na linijama fronta, a ministar odbrane Sergej Šojgu je ovog meseca rekao da „uprkos snabdevanju novih vrsta NATO oružja, režim u Kijevu gubi“.