Blinken će ove nedelje istaći stalnu podršku NATO alijanse Ukrajini

Blinken će ove nedelje istaći stalnu podršku NATO alijanse Ukrajini

Američki državni sekretar Antoni Blinken će ove nedelje istaći stalnu podršku NATO alijanse Ukrajini u njenom ratu sa Rusijom u Evropi, rekao je u ponedeljak najviši zvaničnik Stejt departmenta za Evropu, čak i kada je rat u Gazi nastavlja da zauzima veliki deo propusnog opsega Bajdenove administracije.

Rat između Izraela i Hamasa i pojačane tenzije na širem Bliskom istoku izazvali su zabrinutost da Vašington ne može da održi nivo vojne i diplomatske podrške koji je pružio Ukrajini od ruske invazije punog obima u februaru 2022.

Pomoćnik državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Džejms O’Brajen takođe je rekao novinarima uoči Blinkenove posete Briselu da će Blinken istaći stalnu posvećenost Sjedinjenih Država i njenih saveznika dok učestvuje na prvom sastanku na nivou ministara spoljnih poslova Savet NATO-Ukrajina u Briselu.

„Ovo je deo procesa pronalaženja mesta u alijansi, za koju smo uvek govorili da je budućnost Ukrajine“, rekao je on.

Upitan o izveštaju nemačkog lista Bild da SAD i Nemačka tiho guraju Kijev na pregovore sa Moskvom, O’Brajen je rekao da Vašington nema takvu politiku.

„Uvek smo govorili da je to stvar Ukrajine da odluči“, rekao je O’Brajen.

Blinken će se pozabaviti rastućim tenzijama na Zapadnom Balkanu, gde NATO namerava da poveća prisustvo svojih trupa usred tenzija na severu Kosova, dodao je O’Brajen.

Blinken će takođe predstavljati Sjedinjene Države na sastanku Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju u Skoplju, u Severnoj Makedoniji, ove nedelje, rekao je O’Brajen.