Irski pisac Pol Linč osvojio je Bukerovu nagradu za distopijski roman „Prorokova pesma“

Irski pisac Pol Linč osvojio je Bukerovu nagradu za distopijski roman „Prorokova pesma“

Irski pisac Pol Linč osvojio je u nedelju Bukerovu nagradu za beletristiku, onim što su sudije nazvali „potresnim” romanom o borbi žene da zaštiti svoju porodicu dok se Irska urušava u totalitarizam i rat.

„Pesma proroka“, smeštena u distopijskoj izmišljenoj verziji Dablina, nagrađena je književnom nagradom od 50.000 funti (63.000 dolara) na ceremoniji u Londonu. Kanadska spisateljica Esi Edugjan, koja je predsedavala žirijem, rekla je da je knjiga „trijumf emotivnog pripovedanja, hrabrog i hrabrog” u kojem Linč „izvodi jezičke podvige kojima je zapanjujuće prisustvovati”.

Linč (46) je bio favorit kladioničara za osvajanje prestižne nagrade, što obično donosi veliki rast prodaje. Njegova knjiga je pobedila pet drugih finalista iz Irske, Ujedinjenog Kraljevstva, SAD i Kanade, izabranih među 163 romana koje su priložili izdavači.

Linč je nazvao „Proročku pesmu“, svoj peti roman, pokušaj „radikalne empatije“ koji pokušava da uroni čitaoce u iskustvo života u društvu koje se urušava.

„Pokušavao sam da sagledam savremeni haos“, rekao je on za veb lokaciju Booker. „Nemiri u zapadnim demokratijama. Problem Sirije — implozija čitave nacije, razmere njene izbegličke krize i ravnodušnost Zapada. … Želeo sam da produbim uron čitaoca do tog stepena da do kraja knjige ne samo da znaju, već i sami osete ovaj problem.”

Pet nagradnih sudija sastalo se kako bi odabralo pobednika u subotu, manje od 48 sati nakon što je u Dablinu izbilo nasilje krajnje desnice nakon napada nožem na grupu dece.

Edugjan je rekao da neposredni događaji nisu direktno uticali na izbor pobednika. Rekla je da Linčeva knjiga „hvata društvene i političke anksioznosti našeg trenutnog trenutka“, ali se takođe bavi „bezvremenim“ temama.

Drugi finalisti bili su „Ubod pčele“ irskog pisca Pola Mareja; „Ovaj drugi raj“ američkog romanopisca Pola Hardinga; „Studija za poslušnost“ kanadske autorke Sare Bernštajn; „Ako te preživim“ američkog pisca Džonatana Eskoferija; i „Vestern Lane“ britanske autorke Četne Maru.

Edugjan je rekao da izbor pobednika nije bio jednoglasan, ali šestočasovni sastanak sudija nije bio oštar.

„Svi smo na kraju osetili da je ovo knjiga koju želimo da predstavimo svetu i da je ovo zaista majstorsko delo fikcije“, rekla je ona.

Osnovana 1969. godine, Bukerova nagrada je otvorena za romane na engleskom jeziku iz bilo koje zemlje objavljene u Velikoj Britaniji i Irskoj. i ima reputaciju da transformiše karijere pisaca. Prethodni dobitnici su Ian McEvan, Margaret Atvood, Salman Rushdie i Hilari Mantel.

Linč je dobio svoj trofej od prošlogodišnjeg pobednika, autora sa Šri Lanke, Šehana Karunatilake, tokom ceremonije u Old Bilingsgejtu, velikoj nekadašnjoj viktorijanskoj ribljoj pijaci u centru Londona.

Veče je uključivalo govor Nazanin Zaghari-Ratcliffe, Britansko-iranske žene koja je bila u zatvoru u Teheranu skoro šest godina do 2022. godine zbog navoda o planiranju svrgavanja iranske vlade – optužbu koju su ona, njene pristalice i grupe za ljudska prava negirale.

Govorila je o knjigama koje su je održale u zatvoru, uključujući Etvudovu „Sluškinjinu priču“, smeštenu u opresivnu američku teokratiju.

„Knjige su mi pomogle da se sklonim u svet drugih kada nisam bio u stanju da napravim jedan od svojih“, rekao je Zagari-Retklif. „Spasili su me tako što su bili jedno od retkih oruđa koje sam imao, zajedno sa maštom, da pobegnem od Evin (zatvorskih) zidova bez fizičkog kretanja.