Zelenski hvali Ukrajince za borbe sa Rusijom i vremenske prilike

Zelenski hvali Ukrajince za borbe sa Rusijom i vremenske prilike

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski zahvalio je u nedelju ukrajinskoj vojsci na borbi protiv ruskih napada i njenim spasilačkim službama za rešavanje posledica ekstremnog zimskog vremena koje je lišilo struje oko 400 naselja u 10 regiona.

U svom noćnom video obraćanju, Zelenski je rekao da se nemilosrdne, intenzivne borbe vode u istočnim regionima Donjecka i Harkova, dok „izuzetno teško vreme“ pogađa oblasti od Kijevske oblasti na severu do Odese na jugu.

Ruski lideri poluostrva Krim, koje je Rusija anektirala 2014. godine, crnomorske luke Sevastopolj i dela Hersonske oblasti pod kontrolom Moskve, proglasili su slobodne dane za ponedeljak zbog izveštaja o jakim vetrovima, poplavljenim i snegom na putevima, i oštećene zgrade.

Ukrajinska granična služba saopštila je da je Moldavija privremeno obustavila pristup vozila na svoju teritoriju sa dva prelaza u regionu Odesa. Moldavske vlasti su takođe zatražile od lokalnih škola da razmotre zatvaranje zbog snežnih padavina i jakog vetra.

Gradonačelnik Odese Henadij Truhanov pozvao je stanovnike njegove crnomorske luke da ostanu kod kuće. Lokalne vlasti su upozorile da je snabdevanje vodom prekinuto zbog nestanka struje zbog čega su pumpe prestale da rade i pozvale ljude da sačuvaju zalihe.

Operater elektroenergetske mreže Ukrenergo podelio je fotografiju prenosnog tornja u Odesskoj oblasti čija je noga prepolovljena usled jakog vetra, dodajući: „Činimo sve što je moguće da što pre prevaziđemo posledice lošeg vremena i vratimo svetlost svakom kuća.“