Rusija je stavila portparola tehnološkog giganta i vlasnika Mete na poternicu

Rusija je stavila portparola tehnološkog giganta i vlasnika Mete na poternicu

Rusija je dodala portparola američkog tehnološkog giganta Meta, koji je vlasnik Fejsbuka i Instagrama, na listu poternica, prema onlajn bazi podataka koju održava Ministarstvo unutrašnjih poslova zemlje.

Ruska državna agencija Tass i nezavisna novinska agencija Mediazona prvi su izvestili o uključivanju Endija Stouna na listu u nedelju, nekoliko nedelja nakon što su ruske vlasti u oktobru klasifikovale Metu kao „terorističku i ekstremističku“ organizaciju, otvarajući put za moguće krivične postupke protiv ruskih stanovnika koristeći platforme.

Baza podataka ministarstva unutrašnjih poslova ne daje detalje slučaja protiv Stouna, samo se navodi da se on traži po krivičnoj prijavi.

Prema Medijazoni, nezavisnoj novinskoj veb stranici koja pokriva rusku opoziciju i zatvorski sistem, Stoun je stavljen na listu poternica u februaru 2022, ali vlasti u to vreme nisu dale nikakve izjave i nijedan medij nije izveštavao o tome do ove nedelje.

U martu ove godine, ruski federalni istražni komitet otvorio je krivičnu istragu protiv Mete. Navodi se da su akcije kompanije nakon sveopšte invazije Moskve na Ukrajinu u februaru 2022. predstavljale podsticanje nasilja protiv Rusa.

Nakon što su se ruske trupe preselile u Ukrajinu, Stoun je najavio privremene izmene Metine politike govora mržnje kako bi omogućio „oblike političkog izražavanja koji bi normalno kršili (njena) pravila, poput nasilnog govora kao što je ’smrt ruskim osvajačima’.

U istoj izjavi, Stoun je dodao da će „verodostojni pozivi na nasilje nad ruskim civilima“ ostati zabranjeni.

Mediazona je u nedelju tvrdila da je neodređeni ruski sud ranije ovog meseca izdao nalog za hapšenje Stouna, pod optužbom za „omogućavanje terorizma“. U izveštaju nije preciziran izvor ove informacije, koja nije mogla biti nezavisno proverena.

Zapadne platforme društvenih medija, uključujući Facebook, Instagram i Ks (ranije poznate kao Tviter) bile su popularne među mladim Rusima pre nego što je Moskva pokrenula svoj rat punog razmera protiv Ukrajine, ali su od tada blokirane u zemlji kao deo širokog obračuna sa nezavisnim medijima i drugi oblici kritičkog govora. Sada su dostupni samo preko VPN-a.

U aprilu 2022. Rusija je takođe formalno zabranila generalnom direktoru Meta Marku Zakerbergu da uđe u zemlju.