Indijski spasioci, dve nedelje nakon urušavanja tunela, pokušavaju novim potezom da dođu do 41 radnika

Indijski spasioci, dve nedelje nakon urušavanja tunela, pokušavaju novim potezom da dođu do 41 radnika

Indijski spasioci počeli su u nedelju vertikalno bušenje sa vrha planine ispod koje je 41 radnik ostao zarobljen pre dve nedelje dok su radili na tunelu na autoputu na Himalajima, saopštili su vladini zvaničnici.

Muškarci, građevinski radnici iz nekih od najsiromašnijih indijskih država, zaglavljeni su u tunelu dugom 4,5 km (3 milje) koji se gradi u državi Utarakand otkako se porušio rano 12. novembra. Vlasti su saopštile da su bezbedni i imaju pristup na svetlost, kiseonik, hranu, vodu i lekove.

Ali njihovo spasavanje će trajati mnogo duže nego što se ranije očekivalo, jer su spasioci prešli na ručno bušenje nakon oštećenja mašine za bušenje, rekli su zvaničnici u subotu.

Spasioci su se nadali da će bušenje završiti kasno u četvrtak, ali su morali da obustave rad nakon što je platforma na kojoj je mašina bila oštećena.

Radovi su nastavljeni u petak uveče da bi ubrzo nakon toga bili obustavljeni pošto je mašina naišla na novu prepreku, rekli su zvaničnici, bez detaljnijeg objašnjenja.

Vertikalno bušenje počelo je u nedelju i trajaće oko 100 sati, rekli su zvaničnici.

U početku je plan spasavanja uključivao guranje cevi dovoljno široke da izvuče zarobljene muškarce na nosilima na točkovima.

Muškarci su dobijali kuvanu hranu preko cevi za spasavanje koja je gurnuta da bi se obezbedile stalne zalihe osnovnih dobara.

Više desetina lekara, uključujući psihijatre, nalazi se na licu mesta, razgovaraju sa muškarcima i prate njihovo zdravlje. Činjenica da je tunel zatvoren ruševinama zagreva muškarce.

Rečeno im je da rade lagane vežbe joge, da šetaju okolo dva kilometra tunelskog prostora na koji su bili zatvoreni i da nastave da razgovaraju jedni s drugima.

Dipak Patil, jedan od službenika zaduženih za spasilačku misiju, rekao je Rojtersu da su vlasti poslale dva mobilna telefona i memorijske kartice sa hindi filmovima i elektronskim igricama.

Priianka Chaturvedi, portparol jedne od indijskih opozicionih partija, u nedelju je zatražila istragu o nesreći i zatražila od vlade da obezbedi bezbednost muškaraca.

Član panela stručnjaka koji istražuje katastrofu rekao je u petak da tunel nema izlaz u slučaju nužde i da je izgrađen zbog geološke greške.