Glavna opozicija u Portugalu obećava smanjenje poreza i veće penzije uoči izbora

Glavna opozicija u Portugalu obećava smanjenje poreza i veće penzije uoči izbora

Glavni portugalski opozicioni lider obećao je u subotu da će smanjiti porez na dohodak za mlade i postepeno povećati državne penzije ako pobedi na vanrednim izborima raspisanim ranije ovog meseca nakon što je premijer zemlje podnio ostavku, preneo je Rojters.

Portugalski socijalistički premijer Antonio Kosta podneo je ostavku 7. novembra zbog istrage o navodnim nezakonitostima u postupanju njegove vlade sa poslovima sa litijumom, vodonikom i centrima za podatke.

Predsednik Marselo Rebelo de Sousa raspisao je izbore za 10. mart.

Anketa Interkampusa pokazala je u petak da Kostina Socijalistička partija, koja će izabrati novog lidera sledećeg meseca, sa 23,6 odsto glasova i opoziciona socijaldemokrata desnog centra (PSD) sa 21,9 odsto. Druge ankete pokazuju da PSD napreduje.

Prema anketi održanoj u petak, PSD-u bi bila potrebna podrška krajnje desničarske stranke Chega da uspostavi vladu, ali je lider stranke Luis Montenegro do sada isključivao bilo kakav takav savez.

Često kritikovan zbog nedostatka političke harizme, Crna Gora je na partijskom kongresu u subotu priznala da neki veruju da on mora da bude „energičniji i oštriji“ i obećao je da će dati sve od sebe u trci za premijera.

„Hajdemo na posao, idemo na ulicu“, rekao je 50-godišnjak. „Mi smo jedina alternativa koja se računa… svako ko želi promenu vlade… mora da glasa za PSD.

Crna Gora je saopštila da će PSD u dogledno vrijeme objaviti svoj puni partijski program, ali je navela da će neki od njenih prijedloga uključivati smanjenje poreza na dohodak za one mlađe od 35 godina i besplatne vrtiće i predškolske ustanove za sve.

U pokušaju da privuče starije birače, Crna Gora je saopštila da PSD neće „smanjiti ni jedan cent od bilo koje penzije“ i da će se ona postepeno povećavati. Minimalna mesečna novčana naknada za penzionere sa niskim primanjima trebalo bi da bude 820 evra do 2028. godine, rekao je on.

On je rekao da je važno privući migrante u Portugal kako bi pomogli u rešavanju njegovih demografskih izazova, rekavši da „vrata ne bi trebalo da budu širom otvorena ni zaključana“, dodajući: „Neophodno je regulisati i dostojanstveno“.

Činilo se da Crna Gora, advokat, indirektno spominje Čegu, koji ima antiimigracionu politiku na vrhu svoje političke agende. On je takođe rekao da je ključno iskoreniti korupciju, regulisati lobiranje i kriminalizovati nezakonito bogaćenje.