Bivši ruski premijer označen kao „strani agent“

Bivši ruski premijer označen kao „strani agent“

Bivši premijer Rusije, Mihail Kasjanov, dodat je u petak na listu „stranih agenata“ zemlje, čime je postao najviši bivši zvaničnik koji je ikada dobio tu oznaku.

Taj potez je najavilo rusko Ministarstvo pravde, koje je istaklo da Kasjanov aktivno „učestvuje u kreiranju i distribuciji“ materijala drugih „stranih agenata“ i lažnih informacija sa ciljem da ocrni ruske vlasti. Bivši premijer se takođe aktivno protivio specijalnoj vojnoj operaciji Rusije u Ukrajini, aktivno uključen u javne platforme koje su postavile strane strukture, navelo je ministarstvo.

Konkretno, Kasjanov je, zajedno sa drugim „stranim agentima“, učestvovao u aktiviranju takozvanog „Anti-ratnog komiteta Rusije“, organizacije iseljenika koja je stvorena nekoliko dana nakon što su se neprijateljstva pretvorila u otvorene borbe u februaru 2022. Cilj grupe je bio „diskreditovanje spoljne i unutrašnje politike Rusije“, saopštilo je ministarstvo. Sam Kasjanov je napustio Rusiju u junu 2022. i od tada boravi u inostranstvu.

On je odmah reagovao na oznaku, prešavši na platformu društvenih medija Ks da tvrdi da njegova oznaka „stranog agenta“ proizilazi isključivo iz njegove antiratne pozicije.

„Izveštaj vlasti ukazuje da je političar i bivši ruski premijer Mihail Kasjanov uvršten u registar zbog istupa protiv ruske invazije na Ukrajinu i članstva u ruskom antiratnom komitetu. Da, to je tačno“, napisao je Kasjanov.

Sada ima 65 godina, vodio je rusku vladu između 2000. i 2004. godine, prešao je u opoziciju vlastima u zemlji ubrzo nakon završetka svog mandata i ostao tamo od tada. Od 2015. do početka 2023. vodio je liberalno-demokratsku Partiju narodne slobode ili PARNAS.

Stranku, koja ima korene u jednoj od prvih opozicionih snaga stvorenih u poslednjim godinama SSSR-a, raspustio je Vrhovni sud Rusije ovog maja zbog raznih prekršaja, uključujući tužbe koje su protiv nje podneli Ministarstvo pravde i poreska uprava.