Nova teorija koja objašnjava prirodu vulkanskih fontana

Nova teorija koja objašnjava prirodu vulkanskih fontana

Multiinstitucionalni tim naučnika sa Zemlje, meteorologa, geologa i vulkanologa razvio je novu teoriju da objasni prirodu vulkanskih fontana. U svom projektu, objavljenom u časopisu Nature Communications, grupa je proučavala erupciju vulkana Fagradalsfjall na Islandu 2021. godine, koja je proizvela ono što su neki opisali kao spektakularne primere vulkanskih fontana.

Vulkanska fontana je kada vulkan eruptira kao što je prikazano u crtanim filmovima, sa usijanom lavom koja puca pravo u nebo pre nego što padne nazad na Zemlju i spusti se niz strane kaldere. Kako i zašto se formiraju i šta pokreće njihovu energiju još uvek nije poznato, iako neki stručnjaci sugerišu da je to zbog brzog uspona magme. U ovom novom naporu, istraživački tim je iskoristio jedinstvene karakteristike erupcije Fagradalsfjall da sazna više o fontanama.

Erupcija Fagradalsfjall-a 2021. nije se dogodila odjednom kao velika eksplozija. Umesto toga, pojavio se kao niz fontana različitih visina. Fontane su takođe bile prilično dobro zatvorene, što je omogućilo istraživačima da se približe akciji kako bi saznali više o tome šta je pokretalo formaciju fontane.

Da bi proučavao erupcije, istraživački tim je koristio uređaj koji im je omogućio da sprovedu infracrvenu (OP-FTIR) spektroskopiju otvorenog puta na gasovima emitovanim iz vulkana tokom četiri ciklusa erupcije i pauza. Zatim su, proučavajući hemijski sastav gasova, pronašli atribute koji su sugerisali objašnjenje za vulkansku fontanu, a ne za jednostavno duvanje njenog vrha. I to ih je dovelo do teorije.

Nova teorija sugeriše da vulkani kao što je Fagradalsfjall imaju plitku šupljinu ispod svoje kaldere ispunjenu magmom. Kako se magma uzdiže u šupljinu, gasovi dovode do sloja pene na vrhu magme unutar šupljine. Kolaps sloja pene, sugerišu istraživači, je ono što dovodi do pritiska koji gura magmu u vazduh, stvarajući efekat fontane – poput sode iz protresene konzerve. Ciklična priroda takvog fontana je zbog gasova koji više puta stvaraju sloj pene unutar šupljine.

Potrebno je više proučavanja vulkanskih fontana, ali istraživački tim sugeriše da bi njihova teorija mogla pomoći u objašnjenju fontana u različitim vulkanima širom sveta.