Papa Franja je na bolničkom pregledu nakon što je oboleo od gripa

Papa Franja je na bolničkom pregledu nakon što je oboleo od gripa

Papa Franja je u subotu otišao u bolnicu na testove nakon što je oboleo od gripa, ali rezultati su isključili bilo kakve respiratorne probleme, saopštio je Vatikan.

Franja, kome je kao mladiću odstranjen deo jednog pluća, podvrgnut je CT skeniranju, rekao je portparol Vatikana Mateo Bruni.

Test u rimskoj bolnici Gemelli, gde je Fransis lečen od respiratorne infekcije ranije ove godine, urađen je kako bi se isključili eventualni respiratorni problemi i bio je negativan, naveo je Bruni u saopštenju.

Ranije u subotu, Vatikan je saopštio da je papa otkazao audijenciju zbog gripa.

Fransis treba da otputuje u petak u Dubai na konferenciju COP28 o klimatskim promenama. Bruni nije dao informacije o bilo kakvoj promeni u svojim planovima, a Vatikan je u subotu dao nove detalje o njegovom itineraru, sugerišući da je putovanje još uvek u toku.

Papa će sledećeg meseca napuniti 87 godina. Kada su ga u nedavnom intervjuu pitali o njegovom zdravlju — nakon neuspeha koji su uključivali operaciju abdomena pre samo nekoliko meseci da bi se popravila kila i uklonili ožiljci na crevima — Fransis je šaljivo odgovorio šta je postala njegova standardna rečenica — „Još uvek je živ, znaš“.