Zelenski je naveo „tri pobede“ koje su Ukrajini potrebne na međunarodnom planu

Zelenski je naveo „tri pobede“ koje su Ukrajini potrebne na međunarodnom planu

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je u petak rekao da Ukrajina treba da obezbedi tri ključne „pobede” u inostranstvu, uključujući odobrenje velikih paketa pomoći od američkog Kongresa i Evropske unije, i formalni početak pregovora o pridruživanju kako bi se pridružila blok.

Dvadeset meseci nakon invazije Rusije u punom obimu, umor se uvukao u odnose Zapada sa Kijevom, koji se u velikoj meri oslanja na svoje saveznike u vojnoj, ekonomskoj i humanitarnoj pomoći za borbu protiv trupa Kremlja.

„Potrebne su nam tri pobede. Prva je pobeda sa Kongresom SAD. To je izazov, nije lako, ali Ukrajina čini sve“, rekao je Zelenski na konferenciji za novinare u Kijevu.

Predsednik Džo Bajden zatražio je od Kongresa da odobri mnogo milijardi dolara pomoći Ukrajini prošlog meseca, ali je finansiranje Kijeva izostavljeno u zakonu o stop-gap potrošnji usvojenom prošle nedelje, što je izazvalo zabrinutost da možda neće uspeti.

Glasni blok republikanaca protivi se slanju dodatne pomoći Ukrajini. Protivnici pomoći kažu da bi novac američkih poreskih obveznika trebalo da se troši kod kuće, ali većina republikanaca i demokrata u Kongresu i dalje podržava pružanje pomoći.

Zelenski se takođe usmerio na paket od 50 milijardi evra od Evropske unije koji je ranije najavljen za Ukrajinu, ali još nije odobren i za sada mu se protivi Mađarska.

„Drugo je da nam je potrebna pomoć EU u paketu od 50 milijardi evra“, rekao je ukrajinski lider. „I treće je da otvorimo dijalog o našem budućem članstvu.

Kijev se nada da će se članice Evropske unije složiti na samitu 14. i 15. decembra da zvanično započnu dugi proces pregovora o pridruživanju Kijeva bloku, što bi, kako je rekao, bio dobar za ukrajinski moral.

Zelenski je to izneo na zajedničkoj konferenciji za novinare sa letonskim predsednikom Edgarsom Rinkevičsom koji je rekao da je siguran da će paket pomoći EU proći, ali je dodao da bi to moglo da potraje duže nego što se očekivalo.