Moldavija je produžila vanredno stanje za još 60 dana zbog rata u Ukrajini

Moldavija je produžila vanredno stanje za još 60 dana zbog rata u Ukrajini

Parlament Moldavije produžio je u petak vanredno stanje uvedeno u vezi sa invazijom Rusije na Ukrajinu za još 60 dana.

Odluku, koju je prethodnog dana odobrila moldavska vlada, podržalo je 60 poslanika vladajuće partije „Akcija i solidarnost“ (PAS).

Ministar unutrašnjih poslova Moldavije Adrijan Efros je na sastanku objasnio da je potreba za produženjem vanrednog stanja posledica kontinuiranih rizika po nacionalnu bezbednost.

„Mogući napadi na energetsku infrastrukturu takođe mogu uticati na snabdevanje Moldavijom električnom energijom. Istovremeno, ne mogu se isključiti direktni rizici energetske bezbednosti u vezi sa smanjenjem isporuke prirodnog gasa iz Rusije“, navodi se u nacrtu odluke.

Moldavska opozicija tradicionalno se protivi nastavku vanrednog stanja, u znak protesta frakcija Bloka komunista i socijalista napustila je sednicu parlamenta.

Vanredno stanje je prvi put uvedeno u zemlji 24. februara 2022. godine zbog ruske invazije Ukrajine. Vlada u Kišinjevu je potrebu za takvom odlukom opravdala postojećim pretnjama i potrebom da se obezbedi sigurnost snabdevanja energijom, upravlja protokom izbeglica i suprotstavi drugim bezbednosnim rizicima.

Od tada je vanredno stanje u Moldaviji više puta produžavano. Očekuje se da će delovati sve dok traje rat u Ukrajini.