Francuski ministar spoljnih poslova kaže da je Francuska „posvećena“ dijalogu sa Kinom

Francuski ministar spoljnih poslova kaže da je Francuska „posvećena“ dijalogu sa Kinom

Francuska je posvećena dijalogu sa Kinom, izjavila je u petak francuska ministarka spoljnih poslova Ketrin Kolona, potvrđujući veze nakon antisubvencionističke istrage Evropske unije koju je podržao Pariz u vezi sa električnim vozilima kineske proizvodnje, uznemirila je Peking.

Kolonina poseta kineskoj prestonici, usredsređena na podsticanje razmene između građana obe zemlje, poput studenata i turista, zapretila je da bude zasjenjena trgovinskim problemima nakon istrage o električnim vozilima, koju je Peking nazvao „protekcionističkim“.

„Zaista smo posvećeni dijalogu sa Kinom“, rekla je Kolona kineskom premijeru Li Ćjangu, dodajući da je „počašćena“ i „srećna“ što ga vidi posle njihovog sastanka u Parizu u junu.

„Dve zemlje su stalne članice Saveta bezbednosti (UN) i imaju globalnu odgovornost… da pronađu odgovore na velike izazove, posebno na izazove klime, biodiverziteta i svega što može da ublaži tenzije u svetu. “, rekla je ona na sastanku.

Kolonino putovanje prethodi poseti predsednika Evropske komisije i Saveta, Ursule fon der Lajen i Šarla Mišela, Pekingu početkom decembra na prvom ličnom samitu sa predsednikom Si Đinpingom u četiri godine, nakon što su odnosi Kine i EU narušeni tokom pandemije. .

Evropski zvaničnici su u više navrata obećavali da će smanjiti ekonomsku zavisnost od Kine u kritičnim sektorima – inače poznatim kao „de-rizik” – suočeni sa onim što G7 naziva „ekonomskom prinudom” Kine.

Francuski predsednik Emanuel Makron, koji se sastao sa Sijem u Kini ranije ove godine, tvrdio je da EU treba da prestane da bude naivna i da zahteva jednake uslove sa zemljama poput Kine, i gurao je Evropsku komisiju iza kulisa da pokrene istragu.

Kina je treći po veličini trgovinski partner Francuske, ali francuske i druge evropske firme su duboko zabrinute zbog ogromne trgovinske neravnoteže Kine sa EU, njenog neprozirnog zakonodavstva o prekograničnom prenosu podataka i jeftinih kineskih električnih vozila koji preplavljuju evropsko tržište, ugrožavajući domaće proizvođače automobila.

Francuska je takođe zabrinuta zbog pokušaja Kine da nateraju francuske kozmetičke kompanije da podele proizvodne tajne sa kineskim strankama.

Francuska je glavni kineski uvoz kozmetike i vina, prema kineskoj carinskoj agenciji, a francuski luksuzni titani kao što je LMVH posebno zavise od kineskih potrošača. Nedostatak snažnog oporavka potražnje za luksuzom nakon ponovnog otvaranja Kine nakon pandemije prestrašio je investitore.

Si je insistirao da Kina pozdravlja investicije francuskih firmi u telefonskom razgovoru u ponedeljak sa Makronom, koji je pozvao na pravičan tretman stranih kompanija u Kini.

Kineski premijer je u susretu sa Kolonom zauzeo optimističan stav o širim bilateralnim vezama.

„Pod strateškim vođstvom predsednika Si Đinpinga i predsednika Makrona, odnosi Kine i Francuske se od ove godine sve bolje razvijaju u svim aspektima“, rekao je Li.

„Sledeće godine biće 60. godišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa između Kine i Francuske, i obojica nastavljamo svoje napore u nadi da će 60. godina biti veliki razvoj i veliki napredak.“