Umerov: Ruske akcije u Crnom moru prete slobodnom svetu

Umerov: Ruske akcije u Crnom moru prete slobodnom svetu

Akcije Ruske Federacije u Crnom moru predstavljaju pretnju za ceo slobodni svet, izjavio je ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov, koji se obratio na sastanku ministara odbrane Jugoistočne Evrope u Ankari.

„Znamo za šta se borimo – za slobodu, demokratiju, ljudska prava, jednakost, poštovanje ljudskog dostojanstva i vladavinu prava. Naš neprijatelj nema ništa od ovoga. I ne žele da to bilo ko ima. Ali gde god da je naš neprijatelj vojnici tamo su evropske vrednosti. Bez zaštite vrednosti prestaju da postoje“, rekao je Umerov.

Prema rečima ministra, pitanje bezbednosti u Crnom moru je važno ne samo za Ukrajinu ili Jugoistočnu Evropu, već i za ceo slobodni svet.

„Rusija napada komercijalne brodove koji vijore zastave trećih zemalja i nastaviće dokle god može. Nikakvi sporazumi sa Rusima ne funkcionišu. Oni rade samo ono što žele, a to je sejanje terora, gladi i nestabilnosti“, rekao je Umerov.

Ministar odbrane pozvao je partnere da nastave zajedničke koordinisane akcije na daljem radu Koalicije za obuku tenkovske posade, Koalicije za obuku ukrajinskih pilota na F-16, IT koalicije i Koalicije za uklanjanje mina.

Tek nakon što bude poražena u Ukrajini, Ruska Federacija nikada neće moći nikoga da ucenjuje ili preti“, rekao je on.

Umerov je takođe posebno čestitao Moldaviji na pridruživanju ministarstvu odbrane Jugoistočne Evrope.

Pored toga, ministar je zahvalio učesnicima na podršci Ukrajini u teškom trenutku, u odlučujućem trenutku za Evropu i svet. „Budućnost određuje akcija. Svojom podrškom Ukrajini ne samo da nam pomažete da zaštitimo naš narod i državu. Vi gradite sigurnu budućnost za svoje građane za generacije koje dolaze“, rekao je on.

Ministar odbrane Jugoistočne Evrope je regionalna međunarodna organizacija stvorena da obezbedi bezbednost, saradnju i uspostavljanje dobrosusedskih odnosa u regionu i da olakša proces integracije u NATO. Organizacija obuhvata 15 zemalja. Ukrajina se pridružila SEDM-u 2007.

Umerov je rekao da su ukrajinske snage odbrane i bezbednosti potiskivale ruske ratne brodove iz Crnog mora i da postepeno vraćaju slobodu plovidbe, čak i bez sopstvene moćne vojne flote.