Irska vlada najavila je najobimnije promene svoje neutralnosti u istoriji zemlje

Irska vlada najavila je najobimnije promene svoje neutralnosti u istoriji zemlje

Irski ministar spoljnih poslova i honorarno odbrane Mihal Martin najavio je planove za reviziju odbrambene politike zemlje, posebno reformu procedure za slanje mirovnih kontingenata, što je jedno od odlika neutralnosti zemlje.

Ključna promena koju je pokrenula irska vlada biće napuštanje sistema „trostrukog zaključavanja”. Njime se predviđa da Irska može da rasporedi kontingent od više od 12 vojnika u inostranstvu samo uz odobrenje vlade, parlamenta i Saveta bezbednosti UN.

„Triple lock“, koji se u Irskoj smatra kamenom temeljcem neutralnosti, Irska želi da otkaže, eliminišući potrebu da se žali Savetu bezbednosti UN.

Šef irskog Ministarstva spoljnih poslova je objasnio da je ovo telo sve manje funkcionalno nakon invazije Ruske Federacije na Ukrajinu u punom obimu i da su zbog toga mnoge vojne misije Irske zaglavljene u fazi planiranja.

Ukidanje „trostruke brave“ omogućilo bi Irskoj da učestvuje u misijama koje organizuju druge organizacije poput EU ili Afričke unije, dodao je Martin. Pored toga, Irska bi takođe mogla direktno da pomogne zemlji koja zatraži pomoć od međunarodne zajednice.

Pored toga, kao deo ažuriranja odbrambene politike, irska vlada će završiti razvoj nove strategije nacionalne bezbednosti i izraditi prvu strategiju pomorske bezbednosti – s obzirom na to da je niz važnih telekomunikacionih kablova položen u priobalnim vodama zemlje.

Dablin će takođe stvoriti Kancelariju za nacionalnu bezbednost, koja će biti odgovorna za izdavanje odobrenja državne tajne zvaničnicima i zaštitu poverljivih informacija EU. Odsustvo takvog tela u nekim slučajevima je izazvalo probleme u razmeni poverljivih informacija sa Evropskom unijom.

Iako je Mihal Martin govorio o potrebi jačanja bezbednosne saradnje sa EU i NATO-om, on je odbacio poteze ka članstvu u alijansi ili bilo koju drugu promenu politike vojne neutralnosti, ističući da to „jednostavno nije na dnevnom redu”.