Gradonačelnik Njujorka Erik Adams optužen za seksualni napad 1993

Gradonačelnik Njujorka Erik Adams optužen za seksualni napad 1993

Žena je u sredu optužila gradonačelnika Njujorka Erika Adamsa za seksualni napad i druga krivična dela u sudskom podnesku, navodeći da su se dogodila 1993. godine dok su obojica radili za grad Njujork.

Adamsov portparol je negirao tu tvrdnju i rekao da gradonačelnik ne poznaje tužiteljicu i da se ne seća da ju je sreo.

Optužba protiv Adamsa bila je jedna u nizu pritužbi koje su ove nedelje podnete protiv javnih ličnosti prema Zakonu o preživelim odraslim osobama u državi Njujork, uoči isteka posebnog jednogodišnjeg roka za takve žalbe. Zakon dozvoljava da se takve tužbe podnose sudu čak i ako su istekli rokovi zastarelosti.

Sudski poziv u državi Njujork podnet protiv Adamsa, bivšeg policajca, nije ponudio konkretne detalje o tome šta se dogodilo, ali je rekao: „Priroda ove radnje je seksualni napad, zlostavljanje i diskriminacija pri zapošljavanju na osnovu pola i pola tužioca, odmazda , neprijateljsko radno okruženje i namerno nanošenje emocionalnog stresa“.

U pozivu, podnetom kasno u sredu i koji je video Rojters, traži se odšteta od najmanje 5 miliona dolara, a takođe se navode imena grada Njujorka, tranzitnog biroa njujorške policije, Udruženja čuvara odeljenja, bratske organizacije koja predstavlja crnačke oficire i tri nepoznati subjekti kao okrivljeni.

Policijska uprava i Udruženje čuvara u četvrtak nisu odmah odgovorili na zahteve za komentar.

„Gradonačelnik ne zna ko je ova osoba. Ako su se ikada sreli, on se toga ne seća. Ali nikada ne bi učinio ništa da fizički povredi drugu osobu i energično negira bilo kakvu takvu tvrdnju“, rekao je portparol Gradske skupštine u mejlu .

Optužba dolazi kada se Adams suočava sa drugim pravnim problemima.

FBI je 6. novembra pretražio Adamsove elektronske uređaje u okviru istrage o tome šta je Nev Iork Times izvestio da je Adamsova kampanja 2021. prihvatila ilegalne donacije, uključujući i tursku vladu. Adamsov advokat rekao je da gradonačelnik sarađuje u istrazi, ali nije rekao o čemu se radi.