Novi predsednik Ekvadora Noboa obećava reforme za smanjenje nasilja i otvaranje radnih mesta

Novi predsednik Ekvadora Noboa obećava reforme za smanjenje nasilja i otvaranje radnih mesta

Poslovni naslednik Danijel Noboa položio je u četvrtak zakletvu kao novi predsednik Ekvadora, obećavajući da će smanjiti nasilje i otvoriti nova radna mesta putem hitnih zakonodavnih reformi.

Noboa, 35, pobedio je u drugom krugu glasanja u oktobru na obećanjima da će obnoviti bezbednost i povećati zaposlenost u toj južnoameričkoj zemlji, koja se suočila sa ekonomskim izazovima od pandemije koronavirusa, što je nateralo hiljade da migriraju.

Nasilje na ulicama i u zatvorima, za koje bivši predsednik Giljermo Laso okrivljuje kriminalne grupe, poraslo je poslednjih godina. Krvoproliće je dostiglo vrhunac bez presedana ubistvom predsedničkog kandidata Fernanda Viljavisensija .

„Da bismo se borili protiv nasilja, moramo se boriti protiv nezaposlenosti, zemlji su potrebna radna mesta i da bih ih otvorio poslaću hitne reforme u skupštinu, koje treba tretirati odgovorno i stavljajući zemlju na prvo mesto“, rekao je Noboa tokom svog prvog govora ispred Narodne skupštine. zakonodavci u Kitu.

Noboa će biti predsednik samo 17 meseci, završavajući Lasov mandat nakon što je ovaj predložio izbore kako bi izbegao verovatni opoziv.

Noboi će biti teško da se efikasno uhvati u koštac sa značajnim izazovima Ekvadora tokom svog skraćenog mandata, kažu analitičari, iako može da se kandiduje za reizbor 2025. godine.