Tim snima prve fotografije Vangunu džinovskog pacova

Tim snima prve fotografije Vangunu džinovskog pacova

Tim Zaira Rendžersa, koji se specijalizuje za istraživanje sisara sa Univerziteta u Melburnu i profesora sa koledža sa Nacionalnog univerziteta Solomonovih ostrva, napravio je prve i jedine slike retkog Vangunu džinovskog pacova. U svom projektu, objavljenom u časopisu Ecologi and Evolution, grupa je postavila zamke za kamere sa savetima lokalnog stanovništva i proučavala slike kako bi identifikovala životinje.

Već dugi niz godina, meštani koji žive na Solomonovim ostrvima izveštavaju o velikim pacovima koji se penju na drveće i razbijaju kokosove orahe zubima. Pošto naučnici nisu proučavali pacove, nije se znalo da li su pacovi jedinstvena vrsta ili su priče istinite. Godine 2017, tim istraživača iz Fild muzeja u Čikagu otisnuo se na ostrva sa namerom da otkrije istinu.

Uspeli su da posmatraju nekoliko pacova i čak su uspeli da uhvate jednog i sakupe uzorke kože, koje su odneli nazad u Čikago. Zapažanja su pokazala da su pacovi verovatno težili u proseku 1 kilogram i merili do 45 centimetara u dužinu – otprilike tri do četiri puta veće veličine od običnih smeđih ili crnih pacova. Nakon što je izvršio DNK analizu uzorka kože, tim je otkrio da je pacov zaista ranije nepoznata vrsta – nazvali su ga Uromis vika.

Tim iz Čikaga, međutim, nije uspeo da uhvati nijednog pacova na filmu, što ih je navelo da naprave ilustracije koje prikazuju pacove, što su jedine slike koje su naučnici do sada imali na raspolaganju za proučavanje. Za ovu novu studiju, istraživački tim je postavio nekoliko zamki za kamere na lokacijama koje su preporučili lokalni stanovnici na ostrvu Vangunu. Njihov eksperiment je bio uspešan – tim je uspeo da uhvati 95 slika pacova, koji su, nakon analize, otkrili da postoje četiri osobe.

Istraživači sugerišu da su njihovi napori možda došli taman na vreme, jer se čini da će pacovi izumreti u roku od nekoliko godina zbog aktivnosti seče, koje uništavaju jedino mesto na kome žive.