Infuzija gvožđa pre operacije creva smanjuje potrebu za transfuzijom krvi

Infuzija gvožđa pre operacije creva smanjuje potrebu za transfuzijom krvi

Promena kliničke prakse bi imala jasne koristi za pacijente koji su podvrgnuti velikoj operaciji creva, prema analizi koju su sproveli istraživači sa UCL-a i bolnice Roial Devon i Eketer.

Studija, objavljena u The British Journal of Surgeri, pruža dokaze da davanje gvožđa intravenozno pre kolorektalne hirurgije poboljšava ishode za pacijente, smanjujući potrebu za transfuzijom krvi za 33%.

Anemija je čest problem kod pacijenata koji su podvrgnuti operaciji creva zbog krvarenja iz creva i gubitka krvi tokom operacije. Anemija je takođe povezana sa osećajem umora i lošeg zdravlja, sporijim oporavkom i drugim komplikacijama nakon operacije.

Transfuzija krvi se koristi kada su nivoi krvi niski, ali postoji zabrinutost da pacijenti sa kolorektalnim karcinomom mogu imati veće stope komplikacija i recidiva raka ako su imali transfuziju krvi. Gvožđe se obično koristi za lečenje anemije, pri čemu se ceo tok lečenja primenjuje intravenozno za 15-30 minuta. Do danas se intravenska infuzija gvožđa retko koristila, a ostaje pitanje da li bi lečenje pacijenata pre velike operacije smanjilo potrebu za transfuzijom krvi.

U ovoj studiji, istraživači sa UCL-a sproveli su meta-analizu pet randomizovanih kontrolisanih studija, fokusirajući se na podgrupu pacijenata iz tih ispitivanja koji su bili podvrgnuti operaciji creva. U ovim ispitivanjima, pacijenti su podeljeni u dve grupe, kontrolnu grupu i grupu koja je primala gvožđe intravenozno pre operacije.

Analiza je pokazala da pacijenti koji su primili infuziju gvožđa imaju 33% manje šanse da će im biti potrebna transfuzija krvi tokom ili posle operacije.

Profesor Tobi Ričards, stariji autor studije iz UCL Odeljenja za hirurgiju i interventne nauke, rekao je: „Ovo je prvi put da su klinička ispitivanja pokazala da pacijent ima koristi od lečenja infuzijom gvožđa pre operacije, koja ima potencijal da leči anemiju. i smanjiti potrebu za transfuzijom krvi. Prethodne studije nisu pokazale ovu korist za sve pacijente koji su bili podvrgnuti operaciji u NHS, ali ova analiza identifikuje podgrupu pacijenata koji su podvrgnuti operaciji creva koji će videti korist.“

Profesor Neil Smart, kolorektalni hirurg iz bolnice Roial Devon i Eketer i ko-voditelj studije, rekao je: „Sa preko 20.000 velikih resekcija kolorektalnog karcinoma godišnje u Velikoj Britaniji, nalazi ove studije imaju potencijal da poboljšaju rezultate za drugi najčešći uzrok smrtnosti od karcinoma. U prošlosti, hirurzi su bili nesigurni da li se koristi od infuzije gvožđa mogu ostvariti u kratkim vremenskim okvirima lečenja karcinoma i shodno tome je primena ovog tretmana bila ograničena. Naši nalazi pokazuju da se poboljšani ishodi mogu postići postiže se ako se infuzija gvožđa daje u periodu između dijagnoze raka i operacije.“

Pored smanjenja rizika za pacijente, manje transfuzije krvi bi bila dobra vest u vreme kada u Velikoj Britaniji postoji nedostatak krvi.

Sue Pavord, potpredsednica Britanskog društva za hematologiju, rekla je: „Nedavna nestašica snabdevanja krvlju u Velikoj Britaniji znači da je važnije nego ikada da se usredsredimo na načine da se izbegne transfuzije krvi i povezani rizici. Ova analiza pokazuje smanjenje preko jedna trećina u transfuzijama krvi kada se pacijenti sa anemijom leče intravenskim gvožđem pre kolorektalne operacije. Ako bismo mogli da kombinujemo ovaj uvid sa drugima iz prethodne PREVENTT studije, onda bi ponovni prijem u bolnice potencijalno mogao da se smanji još više, što bi bilo važno za oba pacijenta i NHS“.