Severne pčele u opasnosti od insekticida

Severne pčele u opasnosti od insekticida

Naučnici sa Univerziteta Džejms Kuk kažu da je uobičajena tropska vrsta pčela ranjiva na insekticide koji se široko koriste — što će smanjiti njihovu otpornost na toplotu u isto vreme kada se klima zagreva.

JCU Ph.D. Kandidat Holi Farnan predvodila je studiju, objavljenu danas u časopisu Roial Societi Open Science. Ona je rekla da su pčele kritične komponente prirodnih i poljoprivrednih ekosistema i da raste zabrinutost zbog smanjenja njihove populacije.

„Ovo smanjenje je verovatno uzrokovano bezbrojnim stresorima, uključujući gubitak staništa, patogene i parazite, konkurenciju uvedenih vrsta, lošu ishranu i izloženost insekticidima“, rekla je gospođa Farnan.

Ona je rekla da se istraživanje fokusiralo na Tetragonulu hockingsi, malu pčelu bez uboda koja živi u tropima i suptropima Kvinslenda i severne teritorije i koja je oprašivač i autohtonih biljaka i useva, uključujući mango i liči.

Naučnici su testirali reakciju pčela na uobičajene insekticide i toplotni stres.

„Efekti insekticida bi se mogli smanjiti ako bi pčele izbegavale da se hrane na cveću kontaminiranom insekticidima. Međutim, naš rad nije otkrio dosledno izbegavanje insekticida od strane pčela. Takođe smo otkrili da pčele imaju smanjenu toleranciju na toplotni stres nakon nesmrtonosnog izlaganja insekticidima. insekticidi“, rekla je gospođa Farnan.

„Čak su i pčele izložene malim količinama insekticida, koje svakako nisu dovoljne da ih ubiju, bile podložnije efektima toplote.

Ona je rekla da klimatske projekcije ukazuju na to da će globalno zagrevanje od manje od 1°C prouzrokovati da tropski regioni iskuse ekstremne uslove ranije nego drugi regioni na svetu.

„Kombinacija toplotnog stresa i izlaganja insekticidima može ovu pčelu bez uboda staviti u povećan rizik od opadanja“, rekla je gospođa Farnan.