Španski premijer izneo ideju mirovne konferencije na sastanku sa Netanjahuom

Španski premijer izneo ideju mirovne konferencije na sastanku sa Netanjahuom

Španski premijer Pedro Sančez predložio je međunarodnu mirovnu konferenciju o izraelsko-palestinskom sukobu kako bi se stvorila održiva palestinska država na sastanku u četvrtak sa izraelskim kolegom Benjaminom Netanjahuom u Jerusalimu.

Izgledi za oživljavanje mirovnih pregovora zamrznutih od kolapsa poslednje runde uz posredovanje SAD 2014. dodatno su potamnjeli zbog rata koji besni između Izraela i vladajuće palestinske islamističke grupe Hamas u Gazi skoro sedam nedelja.

Sančez se takođe sastao sa izraelskim predsednikom Isakom Herzogom i bio je spreman za razgovore sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom u Ramali na Zapadnoj obali koju su okupirali Izrael kasnije u četvrtak, pre nego što je otputovao u Egipat.

„Danas, više nego ikada, moramo da vratimo ozbiljne i kredibilne izglede za mir“, rekao je Sančez posle razgovora sa Netanjahuom. „Bez političkog rešenja, sigurno ćemo ponovo upasti u beskrajni ciklus nasilja.

Sančez je rekao da su on i neodređene kolege predložili održavanje međunarodne mirovne konferencije sa stranama što je pre moguće. On je rekao da su Evropska unija, Arapska liga i Organizacija za islamsku saradnju podržale tu ideju.

„U interesu Izraela je da radi za mir, a danas mir znači uspostavljanje održive palestinske države koja uključuje Zapadnu obalu, Gazu i istočni Jerusalim, prema rezolucijama UN“, rekao je on.

Američki zvaničnici su rekli da nije pravo vreme za pokušaj obnavljanja mirovnih pregovora s obzirom na dugotrajnu nepopustljivost obe strane.

Sančez je prisustvovao sastancima zajedno sa svojim belgijskim kolegom Aleksanderom De Kruom, čije zemlje trenutno predsedavaju Savetom EU po principu rotacije.

De Kru je rekao novinarima da će i Izrael i Palestinci morati da pokažu „političku hrabrost“ da bi postigli mir.

Prošle nedelje, Sančez je rekao da bi samit Unije za Mediteran u Barseloni 27. i 28. novembra bio „idealno mesto“ za ponovno pokretanje izraelsko-palestinskog dijaloga, jer će dve strane tamo „sedeti ravnopravno“.

I Izrael i Palestinska uprava (PA), organ samouprave uspostavljen u okviru privremenih mirovnih sporazuma 1990-ih, članovi su mediteranske grupacije zajedno sa susedima Jordanom, Libanom, Egiptom i Sirijom.

Madrid je 1991. bio domaćin multilateralne mirovne konferencije koja je imala za cilj rešavanje sukoba putem pregovora zasnovanih na formuli „zemlja za mir“, što je na kraju dovelo do privremenog sporazuma iz Osla iz 1993. kojim je uspostavljena PA.

Ali niz naknadnih pregovora usmerenih na stvaranje palestinske države na teritorijama koje je Izrael zauzeo u ratu na Bliskom istoku 1967. godine, pokvario se nerešivim razlikama oko granica, palestinskih izbeglica, stalnog širenja izraelskih naselja na okupiranoj zemlji i statusa Jerusalima.