Prvi kandidat za generalnog sekretara NATO-a suočio se sa prvim ozbiljnijim kritikama

Prvi kandidat za generalnog sekretara NATO-a suočio se sa prvim ozbiljnijim kritikama

Holandski premijer Mark Rute, za koga se kaže da je favorit za novog generalnog sekretara NATO-a, suočio se sa protivljenjem u Vašingtonu od strane kongresmena koji su optužili Holandiju da nema dovoljno novca za odbranu pod njegovom administracijom.

Prema rečima dvojice evropskih zvaničnika i jednog diplomate, koji su pod uslovom anonimnosti razgovarali o internim diskusijama, Rute se smatra jakim favoritom u trci najmanje tri osobe.

Jedan od sagovornika je rekao da je dugogodišnji holandski lider imao podršku „visokih zvaničnika SAD i Nemačke”.

Francuska, još jedan ključni donosilac odluka, takođe podržava Rutea, pre svega zbog njegovog ličnog odnosa sa predsednikom Emanuelom Makronom.

Međutim, neki američki zakonodavci se oštro protive Rutteu jer Holandija konstantno nije dostigla ciljnu potrošnju NATO-a za odbranu od 2 procenta BDP-a.

Američki senator Den Salivan, viši član Senatskog komiteta za oružane snage, rekao je da Rutea „treba nedvosmisleno da bude diskvalifikovan“ zbog učinka njegove zemlje u podeli tereta NATO-a. On je napomenuo da postoji „duboko dvostranačko razočarenje u Sjedinjenim Državama što članice NATO-a ne ispunjavaju svoje odgovornosti“.

Holandija je 2014. potrošila samo 1,15% svog BDP-a na odbranu, dok je cilj alijanse da potroši 2%. Hag će ove godine potrošiti 1,7% BDP-a i pristao je da potroši 2,03% 2024. i 2,01% 2025. godine.

Uoči julskog samita NATO-a u Viljnusu, Salivan je predvodio dvopartijsku grupu od 35 senatora koji su napisali pismo američkom predsedniku Džou Bajdenu pozivajući ga da osigura da zemlje NATO-a ispune svoje obaveze u pogledu troškova odbrane.

A neki iz Bajdenove Demokratske stranke smatraju da je došlo vreme da žena postane generalni sekretar NATO-a.

„Dugo sam verovao da je došlo vreme da saveznici imenuju prvu ženu za generalnog sekretara NATO-a“, rekao je Džin Šagin, D-Nju Hempšir, kopredsednik Senatske grupe za praćenje NATO-a.

„Istovremeno, od ključne je važnosti da podrška NATO-u ostane jaka i dvostranačka u Senatu, a da bi se to postiglo, naslednik ove važne funkcije mora doći iz zemlje koja ispunjava svoje obaveze o potrošnji na odbranu od 2 odsto ili ima kredibilan plan za postizanje tog cilja koji su se dogovorile sve članice Alijanse u Viljnusu“, dodala je ona.

Podsetimo, premijer Holandije Mark Rute postao je glavni pretendent na mesto generalnog sekretara NATO-a kada se Jens Stoltenberg povuče sledeće godine.

Ministar spoljnih poslova Letonije Kristijanis Karinš izrazio je interesovanje za mesto generalnog sekretara NATO. Za mesto generalnog sekretara Severnoatlantske alijanse zainteresovana je i estonska premijerka Kaja Kalas.