Novi lek pokazuje potencijal u lečenju karcinoma skvamoznih ćelija kože

Novi lek pokazuje potencijal u lečenju karcinoma skvamoznih ćelija kože

Studija sprovedena na Univerzitetu Turku, Finska, pokazuje da pliksorafenib, novi lek razvijen za lečenje melanoma i raka pluća, takođe može da zaustavi napredovanje karcinoma skvamoznih ćelija kože.

Karcinom skvamoznih ćelija kože (cSCC), takođe poznat kao karcinom skvamoznih ćelija kože, najčešći je oblik metastatskog karcinoma kože. Incidenca cSCC raste širom sveta sa milionima novih slučajeva dijagnostikovanih svake godine. Prognoza metastatskog cSCC je loša jer trenutno ne postoje efikasni ciljani tretmani.

Ćelije raka mogu da sadrže brojne mutacije zbog čega se dele mnogo brže od zdravih ljudskih ćelija. Ubrzani rast je često uzrokovan istovremenom aktivacijom nekoliko signalnih puteva. Mnoge od trenutnih terapija razvijene su da inhibiraju samo jednu mutaciju raka ili signalni put, iako bi blokiranje nekoliko puteva moglo biti efikasniji način da se ometa rast raka.

Istraživačke grupe profesora biohemije Jirki Heina i profesora dermatologije Veli-Matti Kaharija na Univerzitetu u Turkuu, Finska, otkrile su novu metu za novi lek pod nazivom pliksorafenib (koji se naziva i PLKS8394) pošto su primetili da istovremeno inhibira aktivnost nekoliko ključnih puteva u cSCC. Nalazi su objavljeni u časopisu Oncogene.

„Pliksorafenib je prvobitno razvijen za lečenje melanoma i raka pluća uzrokovanih specifičnom mutacijom i trenutno je u fazi 2 kliničkih ispitivanja za ova dva karcinoma. Međutim, primetili smo da ovaj novi lek cilja na višestruke signalne puteve u karcinomu skvamoznih ćelija kože. Ovo može može se postići sa dozama za koje se čini da nemaju značajne neželjene efekte“, kaže Heino.

Prvi autor članka, viši naučni saradnik Elina Siljamaki, koristila je 3D modele ćelijske kulture koji su imitirali tumore karcinoma skvamoznih ćelija kože u laboratorijskim uslovima.

„U našim ranijim studijama primetili smo da dva signalna proteina u ćeliji, transformišući faktor rasta-β (TGF-β) i Ras proto-onkoprotein, igraju ključnu ulogu u širenju cSCC. U ovoj studiji smo pokazali da pliksorafenib, koji je razvijen da inhibira Ras signalni put, takođe je blokirao aktivaciju TGF-b puta i rast humanog karcinoma skvamoznih ćelija kože na modelima miša“, objašnjava Siljamaki.

Ovo otkriće je značajno jer pokazuje da jedan lek može inhibirati nekoliko različitih proteina koji izazivaju rak ili previše aktivnih signalnih puteva i stoga usporiti širenje raka.

Pored toga, studija je pokazala da lekovi koji su napredovali do kliničkih ispitivanja mogu imati širi skup ciljeva i stoga se više koriste. Kako je bezbednost leka već dokazana, može se brže uvesti za lečenje novih pacijenata.

„Naši rezultati pokazuju da je pliksorafenib veoma obećavajući kandidat za kliničko ispitivanje za lečenje lokalnog ili metastatskog karcinoma skvamoznih ćelija kože“, kaže Kahari.