Trajni uticaj telezdravstva na pružanje nege raka

Trajni uticaj telezdravstva na pružanje nege raka

Nedavna retrospektivna studija klinike Mejo objavljena u JCO Oncologi Practice pokazuje da prakse raka mogu integrisati telezdravlje bez dupliranja nege, omogućavajući jednostavnije iskustvo zdravstvene nege za pacijente i njihove negovatelje.

Istraživači su analizirali trendove u korišćenju telezdravstva od 2019. do 2021. u Sveobuhvatnom centru za rak klinike Mejo. Studija se bavila hematološkim i onkološkim posetama koje su sprovedene u kampusima klinike Mejo u Minesoti, Floridi i Arizoni, kao i u klinikama u zajednici širom zdravstvenog sistema klinike Mejo.

U 2019. posete telezdravstvu činile su manje od 0,01% svih poseta. U 2020. došlo je do značajnog porasta upotrebe telezdravstva kao odgovora na pandemiju COVID-19, pri čemu je udeo poseta sprovedenih putem telezdravstva porastao na 11%. Do 2021. ta brojka je porasla na 14%, pokazujući kontinuirano okretanje ka telezdravlju izvan neposrednog odgovora na pandemiju.

„Pokazujemo da ne samo da su naši pružaoci usluga nastavili da koriste telehealth nakon početnog porasta, već se usvajanje (tehnologije) povećalo tokom vremena i nije dovelo do povećanja obima nege po pacijentu ili pružaocu usluga“, kaže vođa autor studije, Joshua C. Pritchett, MD, saradnik za hematologiju i onkologiju na klinici Mejo.

Sve u svemu, istraživači su ispitali preko 100.000 poseta sprovedenih od 2019. do 2021. godine, što predstavlja jednu od najvećih analiza trendova korišćenja telezdravstva među pacijentima sa rakom do danas. Među ljudima koji primaju uspostavljenu, stalnu negu tokom studije, otkriveno je da je 39,4% učestvovalo u najmanje jednoj telezdravstvenoj poseti, pokazujući kritičnu ulogu koju je telezdravlje odigralo u nezi pacijenata sa rakom od početka pandemije COVID-19.

Istraživači napominju da studija pokazuje da su ocene zadovoljstva pacijenata posetama telezdravstvu ostale slične zadovoljstvu ličnom negom.

„Pored telezdravstva, program daljinskog praćenja pacijenata klinike Mejo nastavlja da se širi u prostor za rak, omogućavajući nam da obezbedimo tablete i uređaje za nošenje za poboljšano praćenje i negu između poseta“, kaže Tufia C. Haddad, MD, medicinski onkolog i viši autor studije. „Ovo će nam i dalje pomagati da razumemo kako su naši pacijenti, kako se prate njihovi simptomi i vitalni znaci, kako bismo mogli ranije da intervenišemo kada stvari ne idu u povoljnom pravcu.“

Uz mnoge izazove potrebe za dolaskom do i sa zakazanih termina, telezdravstvo se pokazalo kao dostojan resurs za mnoge pacijente i njihove negovatelje. Studija je pokazala da je 52% svih poseta ljudi koji se leče od različitih oblika raka mozga obavljeno putem video ili telefonskih tehnologija, pokazujući kako pristup nezi od kuće može biti neprocenjiv za mnoge.

„Dom je mesto gde se dešava zdravstvena zaštita“, kaže dr Hadad. „Sve više vidimo kontinuirano pomeranje brige u kućno okruženje gde pametne kuće omogućene digitalnim tehnologijama pomažu u proceni i praćenju pacijenata. U budućnosti, mislim da će to biti uobičajenije, a odatle ćemo videti samo nastavak rast pružanja virtuelne nege“.

Istraživači su primetili da 20% stanovništva SAD živi i radi u ruralnim oblastima; međutim, samo 3% onkoloških ordinacija tamo pruža negu. Za one u ruralnim oblastima kojima je teško da putuju radi lečenja raka, pokazalo se da je telezdravstvo spas kada je dostupno.

Studija je pokazala značajno veću stopu telefonskih poseta u ruralnoj populaciji u odnosu na video posete. Dr Pritchett kaže da je povećana upotreba telezdravstva putem telefonskih poseta ohrabrujuća i pokazuje spremnost ruralnih pacijenata sa rakom da se angažuju sa telezdravstvom u celini.

Međutim, on napominje da je ukidanjem Deklaracije o vanrednim situacijama javnog zdravlja primenjene kao odgovor na COVID-19, došlo do pada nadoknade za telefonske posete u poređenju sa video posetama. Ova promena ima potencijal da stvori sve veći disparitet između urbanih, prigradskih i ruralnih stanovnika i pokazuje potrebu za budućim studijama koje bi ispitale kako povećati upotrebu video poseta među ruralnim stanovništvom, kaže on.

„Telezdravstvo u nezi raka nije samo nusprodukt odgovora na pandemiju. Pacijenti žele ovu vrstu nege i ona je postala sastavni deo nege raka usmerene na pacijente koja nastavlja da se razvija“, kaže dr Pričet. „Mislim da će veliki rezultat ovog rada biti način na koji se postaramo da on i dalje bude pravičan i dostupan pacijentima, kao i održiv za praksu.“