Prvi svetski snimak prikazuje delfine koji izvode pametnu pljačku mamaca

Prvi svetski snimak prikazuje delfine koji izvode pametnu pljačku mamaca

Podvodne kamere su snimile jedinstveno ponašanje delfina na obali Zapadne Australije, za šta naučnici sumnjaju da je prvi put u svetu.

Već decenijama, dobri delfini (Tursiops truncatus) i lokalni rakovi u oblasti Bunberi, otprilike 160 kilometara južno od Perta, su upleteni u bitku oko mamca.

Kada se lonac za rakove baci u zaliv Koombana, lokalni delfini upadaju da uhvate mrtvu ribu, obično pre nego što ijedan člankonožac može da puzi.

Kada je zaštitnik divljih životinja Rodni Piterson čuo za problem, uplašio se za bezbednost delfina, s obzirom na rizike od zapletanja u mrežu.

Peterson se obratio Centru za otkrivanje delfina u Bunberiju – neprofitnoj organizaciji koja finansira projekte obrazovanja, istraživanja i ekoturizma – o mogućnosti snimanja lopova u akciji.

Više od dve godine, tim filmskih stvaralaca, zaštitnika prirode i istraživača udružio se kako bi otkrio „tajne kradljivaca mamaca za rakove“ u zalivu Koombana.

Pod tirkiznim talasima i na peščanom morskom dnu, lokalni delfini su uhvaćeni kamerom koristeći svoje dugačke njuške, vilice i zube da izvlače mamac iz lonaca za rakove.

Čak i kada je mamac bio pričvršćen ispod lonaca ili ušuškan u kutije, delfinima nije trebalo dugo da počnu da prevrću zamke ili otvaraju zakopčane kutije.

„Bili smo zapanjeni onim što smo videli“, stoji u natpisu Delphin Discoveri Center-a koji je postavljen uz video na njihovim društvenim mrežama, „kao i istraživači dr Sajmon Alen i dr Delfin Šaban“.

Chabanne, koji proučava ekologiju i ponašanje životinja na Univerzitetu Murdoch, i Allen, specijalista za ponašanje delfina, obojica kažu da nikada nisu vidjeli ovakvo ponašanje s tako velikim detaljima.

Poznato je da delfini širom sveta kradu ribu i mamac od kočara i rekreativnih ribolovaca.

Na Floridi, na primer, dobri delfini su takođe bili katalogizovani u prošlosti koji su krali mamac od rakova tako što su prevrtali lonce.

Ali, prema stručnjacima, interakcije između delfina i rakova u zalivu Koombana su jedinstveno složene.

Fizičko i mentalno rešavanje problema u igri je zaista impresivno.

Aleks Grosman, volonter filma na projektu, rekao je za Live Science da, pošto samo neki delfini učestvuju u ponašanju, krađa mamaca za rakove može biti više iz „zabave“ ili „pogodnosti“ nego iz razloga gladi.

Posebno se čini da dva delfina predvode pametnu bandu kradljivaca mamaca: majka i njeno tele.

„Kalipso i rege, da, da nije bilo njih dvoje, krabovanje bi bilo prilično jednostavno, zaista“, smeje se Peterson u video snimku koji je podelio Dolphin Discoveri Center.

Peterson i drugi su zabrinuti da su ovi delfini previše pametni za njihovo dobro. Ako ponašanje nastavi da se razvija i širi, ono može imati više loših strana nego pozitivnih za lokalno stanovništvo.

Mamac za rakove koji delfini kradu nije toliko hranljiv i rizik da se zaplete ili povredi opremom je visok, posebno jer rakovi umotavaju svoj mamac na složenije načine.

Srećom, istraživači koji rade u Zapadnoj Australiji su otkrili metodu koja se čini da je ‘bezbedna za delfine’, barem za sada.

„Mamac se stavlja unutar jake mreže koja je povezana sa loncem metalnom udicom“, objašnjava Dolphin Discoveri Center.

„Životinje skeniraju lonac eholokacijom i vidom, nauče da se ne može otvoriti i otplivaju. Ostavljajući zdravije delfine, srećne rakove i dokaz da koegzistencija može da funkcioniše.“

Nadamo se da će to zauvek zaustaviti Kalipso i Rege.