SAD su osujetile zaveru za ubistvo separatiste Sika u Americi

SAD su osujetile zaveru za ubistvo separatiste Sika u Americi

Vlasti Sjedinjenih Država osujetile su zaveru za ubistvo separatiste Sika u Sjedinjenim Državama i izdale upozorenje Indiji zbog zabrinutosti da je vlada u Nju Delhiju umešana, rekao je visoki zvaničnik Bajdenove administracije.

SAD tretiraju zaveru sa najvećom ozbiljnošću i pokrenule su to pitanje pred indijskom vladom „na najvišim nivoima“, saopštila je Bela kuća u sredu.

Fajnenšel tajms je prvi izvestio o zapletu.

Portparolka Bele kuće Adrijen Votson rekla je da su indijski zvaničnici izrazili „iznenađenje i zabrinutost“ kada su obavešteni o incidentu.

„Mi tretiramo ovo pitanje sa najvećom ozbiljnošću, a pokrenula ga je američka vlada sa indijskom vladom, uključujući i najviše nivoe“, rekao je Votson.

„Oni su izjavili da aktivnost ove prirode nije njihova politika… Razumemo da indijska vlada dalje istražuje ovo pitanje i da će o tome imati više da kaže u narednim danima. Preneli smo naše očekivanje da svako ko se smatra odgovornim treba da bude priveden. odgovoran“, rekla je ona.

Gurpatvant Sing Panun, koji kaže da je dvojni državljanin Sjedinjenih Država i Kanade, bio je meta osujećene zavere, rekao je visoki zvaničnik administracije.

Vesti o incidentu stižu dva meseca nakon što je Kanada saopštila da postoje „verodostojne“ optužbe koje povezuju indijske agente sa junskim ubistvom vođe separatista Sika, Hardipa Singa Nidžara, u predgrađu Vankuvera, što je Indija odbacila.

Indijska agencija za borbu protiv terorizma podnela je u ponedeljak tužbu protiv Panuna navodeći da je on upozorio putnike aviokompanije Er Indija u video porukama koje su ovog meseca podelili na društvenim mrežama da su im životi u opasnosti.

Pitanje je veoma delikatno za Bajdenovu administraciju, koja radi na razvijanju bliskih odnosa sa Indijom s obzirom na zajedničku zabrinutost zbog rastuće moći Kine.

Portparol indijskog ministarstva spoljnih poslova Arindam Bagči je na pitanje o izveštaju FT rekao da je Vašington podelio „neke inpute“ koje „ispituju „relevantna odeljenja“.

Bagči je rekao da se podaci odnose na „vezu između organizovanih kriminalaca, trkača oružja, terorista i drugih“.

„Indija ozbiljno shvata takve doprinose, jer zadiru i u naše interese nacionalne bezbednosti“, rekao je on.

FT je rekao da njegovi izvori nisu rekli da li je američki protest Indiji doveo do odustajanja od zavere ili da li ju je osujetio FBI. U njemu se navodi da je protest registrovan nakon što je indijskog premijera Narendra Modija dočekao u državnoj poseti predsednik Džo Bajden u junu.

Bajden je trenutno na odmoru na ostrvu Nantucket u Masačusetsu za američki praznik Dana zahvalnosti.

Osim diplomatskog upozorenja Indiji, američki federalni tužioci podigli su i zapečaćenu optužnicu protiv najmanje jednog osumnjičenog u okružnom sudu u Njujorku, navodi FT.

Ministarstvo pravde SAD odbilo je da komentariše.

Panun je, kao i Nidžar, zagovornik višedecenijskog, ali sada marginalnog zahteva da se iz Indije izdvoji nezavisna domovina Sika pod nazivom Kalistan, plan koji Nju Delhi vidi kao bezbednosnu pretnju zbog nasilne pobune 1970-ih i 1980-ih.

Indijska Nacionalna istražna agencija (NIA) registrovala je slučaj protiv Panuna pod optužbom, između ostalog, za terorizam i zaveru. Navodi se da je u video-porukama zapretio da neće dozvoliti Er Indiji da radi bilo gde u svetu.

Slučaj se odvija u istorijskoj pozadini bombardovanja aviona Er Indije koji je leteo iz Kanade u Indiju 1985. godine u kojem je poginulo 329, a za koji su okrivljeni sikhski militanti.

Panun je rekao Rojtersu u utorak da je njegova poruka bila da „bojkotuje Er Indiju, a ne bombardovanje”.

On je za Rojters u sredu rekao da će dozvoliti američkoj vladi da odgovori „na pitanje pretnji mom životu na američkom tlu od strane indijskih operativaca“.

„Baš kao što je ubistvo kanadskog građanina Hardeepa Singha Nidžara od strane indijskih agenata na kanadskom tlu bilo izazov suverenitetu Kanade, pretnja (jednom) američkom državljaninu na američkom tlu je izazov za američki suveren(i)“, rekao je on.

Panun je generalni savetnik Sikha za pravdu, koje je Indija 2019. označila kao „nezakonito udruženje“, navodeći svoju umešanost u ekstremističke aktivnosti. Indija je Pannuna 2020. godine navela kao „pojedinačnog teroriste“.